Aan de slag

De aanpak van Nederland Schoon helpt je met een overzichtelijk stappenplan, waarmee je resultaatgericht in actie kan komen. 

 

1. Voorbereiding

  • Benoem het gebied en baken het af
  • Zoek samenwerking
  • Analyseer het gebied en het probleemgedrag
  • Verricht een voormeting

2. Uitvoering

  • Breng de basis op orde
  • Doe een tussenmeting
  • Neem aanvullende maatregelen

3. Monitoring en evaluatie

  • Doe een nameting
  • Evalueer met betrokkenen

Meer weten?

Wil je meer weten over de aanpak van zwerfafval in fastfoodgebieden? Leg ons je vraag voor!

Contact Verpact

Effectieve maatregelen

In de afgelopen jaren heeft Nederland Schoon veel ervaring opgedaan met de aanpak van zwerfafval rondom fastfoodlocaties. Bekijk de video met tips

Bekijk video

Laat je inspireren

Zo doen zij het

Zwerfafval rond fastfoodlocaties bestrijden? Bekijk hier enkele succesvolle manieren om dat aan te pakken.

FEBO: goed voor milieu én voor jou

Bij FEBO worden alle snacks iedere ochtend vers bereid en liggen diezelfde dag nog in alle vestigingen. Kwaliteitsmanager Ferry Stevens vertelt over hoe FEBO bijdraagt aan minder zwerfafval door over te stappen op karton verpakkingen en welke stappen zij nog meer zetten voor een (zwerf)afvalvrije wereld, samen met gasten die willen bijdragen aan een beter milieu.

Webinar Fastfood & Zwerfafval

Hoe zien horeca-ondernemers hun rol wat betreft zwerfafval en fastfood. En hoe is het gedrag van vooral jongeren te beïnvloeden? Tijdens het webinar op 14 juni 2022 vertelden de gemeente Alkmaar en McDonald’s over hun samenwerking. Domino’s Pizza gaf een inkijkje in zijn aanpak en gedragspsychologe Karin Bongers deelde inzichten uit onderzoek naar zwerfafval en jongeren.

Klik hier voor de samenvatting én de tips.     

Robbert Jan koos voor een plasticvrije snackbar

In het fastfood-horecabedrijf 'De Daltons' in Voorthuizen serveert eigenaar Robbert Jan de Veen al jaren alles op servies. Voor de bestellingen die mee naar huis gaan, ontwikkelde hij op eigen houtje plasticvrije menu-, burger-, friet- en snackbakjes. De rietjes zijn er van papier. Ook staan er bewust vegetarische gerechten op het Daltons-menu.

G-Snake tegen fastfoodzwerfafval

De G-Snake is een langwerpige afvalbak die langs de weg kan worden geplaatst. Uit onderzoek van onder meer Nederland Schoon blijkt dat er vooral bij afritten in de buurt van fastfood-restaurants veel zwerfafval ontstaat. Automobilisten kunnen hun afval vanuit de auto in de G-Snake gooien en dat scheelt! In 2015 heeft Nederland Schoon de G-snake getest bij verschillende fastfood drive-thru-locaties in samenwerking met gemeentes.

Een schoon Olympiapark in Alkmaar

De gemeente Alkmaar, McDonald’s, Febo en Subway sloegen de handen ineen om de openbare ruimte op het Olympiapark rondom hun vestigingen schoon te houden. Het gebied is het sportieve en recreatieve hart van de omgeving. De restaurants helpen mee om het park schoon te houden en de gemeente plaatste extra afvalbakken. Met informatieborden, stickers en posters worden bezoekers gestimuleerd hun afval weg te gooien.

Gouden tip

Om de lokale samenwerking te bekrachtigen loont het om een overeenkomst op te stellen waarmee alle partijen hun commitment tonen. In het Convenant Zwerfafval worden de afspraken tussen gemeente, gebiedsbeheerders en het bedrijfsleven vastgelegd. Een voorbeeld van zo’n convenant vind je hier.

Voorbeeld convenant

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van zwerfafval en fastfood en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Aan de slag voor een schone fastfoodlocatie?

Download aanpak