Verlenging Zwerfafvalvergoeding

Als gemeente is het dit jaar nog mogelijk om in de periode 1 oktober tot 30 november 2023 eenmalig de Zwerfafvalvergoeding aan te vragen.

Naar Zwerfafvalvergoeding 2023-2024

Jouw gemeente Supporter van Schoon

Samen voor schoon

Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en ondernemers. Als Supporter van Schoon creëer je meer bewustzijn rondom zwerfafval. Je activeert bewoners, bedrijven, buurtcentra, scholen en sportclubs op een inspirerende manier tot ‘schoon’ gedrag.

We hebben een aantal zwerfafvalaanpakken ontwikkeld die je in kunt zetten voor een specifieke uitdaging. Bepaal zelf welke aanpak voor jou het beste werkt. 

Naar de aanpakken

Aan de slag

Participatie in jouw gemeente

Door actief samen te werken met maatschappelijke organisaties en inwoners, kun je als gemeente zwerfafval efficiënt tegengaan. Kies voor een participatie- of beloningsaanpak die past bij de gemeente. Nederland Schoon biedt hiervoor de kennis en inspiratie. 

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat andere gemeenten doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Projectleider Annelies Rebel:

We hebben nu al ruim 1300 containercoaches

Ondergrondse restafvalcontainers en hun ‘coaches’ dragen in Den Haag bij aan schonere straten. Betrokken bewoners adopteren een eigen container en houden het gebied eromheen schoon. “Een aanrader voor iedere gemeente!”, volgens projectleider Annelies Rebel.

Evelien Boender:

“Waarom gaan we niet zelf vuil prikken, nu we toch thuiswerken?”

Evelien Boender van de gemeente Rotterdam, ergerde zich dood als ze een blokje omliep. Overal zwerfafval dat mensen te pas en te onpas achterlieten. Nadat ze in een artikel had gelezen dat de aanpak van zwerfvuil in deze coronatijd een probleem is, bedacht ze een plan. 

Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Er zijn al 14412 gebieden, maak je eigen gebied aan.

Word jij ook Supporter van Schoon? Zet je eigen gebied op de kaart en houd een stukje van je omgeving schoon.

Gebied aanmaken

Materialen

Voor een schone gemeente

Grijpers, vuilniszakken en handschoenen. Posters en banieren. Materialen waarmee je lokale vrijwilligers kunt ondersteunen. Én heel veel andere producten waarmee je effectief de strijd tegen zwerfafval kunt aangaan.

Bekijk de webshop

Samenwerken?

Wij denken graag met je mee

Neem contact op met Corien Visser.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!