Veelgestelde vragen


SUPPORTER VAN SCHOON WEBSITE

Wat kan ik doen op de Supporter van Schoon website?
Onze website is er om Supporters van Schoon te verbinden en te inspireren. Naast het starten van een opschoonactie, kun je nu ook een schoongebied kiezen. Op onze digitale schoonkaart kun je precies aangeven welk stukje van je buurt je graag wil schoonhouden.

MIJN ACCOUNT

Waarom heb ik een account nodig als ik een actie op de kaart wil zetten?
In principe kan iedereen een actie aanmelden op onze kaart. Door het aanmaken van een account weten wij, dat jij serieus aan de slag gaat. Dat is ook fijn voor andere Supporters wanneer ze je willen helpen. Via het platform kunnen jullie elkaar gemakkelijk bereiken. Daarnaast kun je met een account eenvoudig iets wijzigen aan je actie. En ook voor het bestellen van (gratis) opschoonmaterialen in de Supportershop heb je een account nodig.

Waarom kan ik niet meer inloggen met mijn oude wachtwoord?
Om ervoor te zorgen dat jouw wachtwoord goed beveiligd is, zijn alle wachtwoorden versleuteld. Daarom kunnen we ze niet mee nemen naar een nieuwe website. En moet je een nieuw wachtwoord aanmaken. 

Waarom kan ik niet meer met mijn Twitter-account inloggen?
Er waren maar heel weinig Supporters die via hun Twitter-account inlogden op de oude website. Daarom is deze optie vervallen op de nieuwe website. Via Facebook kun je wel nog inloggen. En natuurlijk via je e-mailadres. 

STARTEN VAN EEN OPSCHOONACTIE

Wat is een opschoonactie?
Een opschoonactie is hetzelfde als een opruimactie. Een actie waarbij je alleen of samen met anderen je buurt, park of het strand zwerfafvalvrij gaat maken.

Hoe organiseer ik een opschoonactie?
Start met het vaststellen van een datum en een tijd waarop je in actie wil komen. En niet onbelangrijk, welk stukje van je buurt, natuurgebied of strand je op wil ruimen. Je kunt alleen aan de slag gaan, maar vaak is het gezelliger wanneer je dit samen met anderen doet. Doen er aan jouw opschoonactie meer dan 5 deelnemers mee? Dan kun als je jouw actie aanmeldt een gratis basispakket bestellen in de Supportershop.
Tip: informeer bij je gemeente of je grijpers kunt lenen. Ook kun je de gemeente vragen of zij bereid zijn om het door jullie ingezamelde afval op te halen.

Hoe meld ik een opschoonactie aan?
Klik op de website op de knop "KOM IN ACTIE'. Kies daarna de optie "1 x in actie' en klik op de button 'KIES OPSCHOONACTIE'. Volg dan de volgende stappen:

 • Vul de straatnaam en plaats in het gebied waar je wil opschonen. Of vul het adres van je verzamelplaats in. Geef ook aan waar je wilt verzamelen, bijv. op het schoolplein van de Mariaschool of bij de Visbrug.
 • Vul de gegevens van de actie in. Dit zijn de naam van je actie, een korte toelichting wat je gaat doen, het aantal deelnemers, of je in een park, buurt of op het strand gaat opruimen, de actiedatum en het tijdstip waarop je begint en eindigt. Je kunt ook nog een foto toevoegen of een logo. Tot slot geef je aan of je graag wil dat andere Supporters van Schoon je komen helpen.
 • Tot slot log je in of maak je een account aan. Heb je een account aangemaakt? Vergeet dan niet om je account te activeren via de bevestigingsmail.

Ik kan mijn eerder aangemaakte actie niet terugvinden op de kaart en/of in Mijn Account
Binnen onze vernieuwde website is het mogelijk om in plaats van het aanmaken van een herhalende actie (wekelijks / maandelijks / jaarlijks), nu een eigen stukje buurt te kiezen waar je af en toe de handen uit de mouwen steekt. Dit noemen we ‘jouw persoonlijke schoongebied’. Om deze reden zijn de reeds aangemaakte herhalende acties niet meegenomen naar de nieuwe website en nodigen we iedereen uit om een eigen schoongebied aan te maken. Een eenmalige opschoonactie kan uiteraard ook nog steeds! Bekijk alle opties om in actie te komen.

Welke (gratis) opschoonmaterialen kan ik gebruiken voor mijn opschoonactie?
In de Supportershop kun je de volgende materialen voor een opruimactie bestellen:

 • Basispakket: 10 paar handschoenen, 15 vuilniszakken, 10 bedanktkaarten en 4 raamposters.
 • Kinderpakket: 10 paar kinderhandschoenen, 15 vuilniszakken, 10 kinderhesjes, 10 diploma's en 4  raamposters.
 • Banier
 • Supportersvlag
 • Schepnet
 • Handihoop: ring waarmee je de afvalzak open kunt houden.
 • Diverse varianten grijpers.

Meld je een opschoonactie aan met minimaal 5 deelnemers, dan kun je in de Supportershop het basispakket, het kinderpakket, banier en de Supportersvlag gratis bestellen. Je moet hiervoor eerst inloggen en daarna vind je de beschikbare gratis producten in de productgroep 'speciaal voor jou'.

Kan ik opruim- en/of promotiematerialen lenen?
Het is helaas niet mogelijk om bij ons materialen te lenen. Gelukkig kan dit dichterbij huis meestal wel. Veel gemeenten maar ook milieucentra lenen materialen zoals prikstokken uit.

Waar blijf ik met het ingezamelde afval?
Informeer bij je gemeente of zij het door jullie ingezamelde zwerfafval kunnen ophalen. Veel gemeenten verlenen deze service aan mensen die zwerfafval rapen.

Hoe vind ik mensen die willen helpen met mijn actie?
Er zijn diverse manieren om deelnemers aan jouw actie te werven:

 • Vink het vakje 'Ik wil graag hulp bij mijn actie van andere Supporters van Schoon' als je je actie aanmaakt. Zo ziet iedereen dat hulp welkom is
 • Deel je actie op Facebook, Instagram of andere social media en vraag om hulp
 • Hang de raamposters op, liefst op plaatsen waar veel mensen komen. Misschien mag de poster wel op het raam van de plaatselijke bakker
 • App of mail je familie, vrienden en kennissen of ze je komen helpen
 • Maak een pamflet met oproep en stop het in de brievenbus de mensen in je buurt
 • Kijk of er een oproep geplaatst kan worden op de gemeentepagina van je plaatselijke krant.

Kan ik als organisatie ook een opschoonactie starten?
Ja, iedereen kan een opruimactie starten op het platform. volg hiervoor de stappen van een opschoonactie. Bij het invullen van de gegevens in jouw account geef je aan dat je een organisatie bent. Je kunt vervolgens de naam van je organisatie invullen en ook je bedrijfslogo toevoegen als je dat wil. Het is handig als je een wachtwoord kiest dat je kunt delen met anderen in jouw organisatie. 

Kan ik een aangemelde opschoonactie nog bewerken?
Dat kan zolang de actie nog niet heeft plaats gevonden. Log hiervoor in met je account en ga naar 'mijn acties'. Kies de actie die je wil bewerken. Het is niet mogelijk om acties te bewerken die al geweest zijn. Je kunt wel een verhaal en foto's toevoegen aan een afgelopen opschoonactie.

Kan ik een opschoonactie verwijderen?
Ja, maar alleen wanneer de actie nog moet plaats vinden. Log hiervoor in met je account en ga naar 'mijn acties'. Kies de actie die je wil verwijderen. Kies vervolgens 'actie verwijderen'. Acties die al geweest zijn kun je niet verwijderen. 

OVER EEN SCHOONGEBIED

Wat is ‘een schoongebied’?
Een schoongebied is een stukje van je straat, buurt of omgeving, wat jij voortaan schoon wilt houden. Jouw persoonlijke schoongebied'. Hoe je het schoonhoudt en hoe vaak je dit doet, dat bepaal je uiteraard zelf.

Hoe bepaal ik het gebied dat ik schoon wil houden?
Welk gebied je schoon wil houden is helemaal aan jou: het kan de straat zijn waar je woont of werkt of een stukje van het park, waar je altijd met je hond wandelt. Wat jij wil.

Hoe kan ik een gebied dat ik wil schoonhouden op de kaart zetten?
Klik op de website op de knop 'KOM IN ACTIE'. Kies daarna de optie 'vaker in actie' en klik op de button 'KIES SCHOONGEBIED'. Volg dan de volgende stappen:

 • Gebied bepalen: typ in het zoekvak, de straatnaam en plaats van het gebied dat je schoon wil houden. Of zoek met je muis op de kaart
 • Klik op de kaart en teken het gebied af dat jij voortaan schoon wil houden
 • Teken het gebied af totdat het gesloten is. De hoeken en locatie kun je daarna aanpassen
 • Vul de gegevens van het gebied in. Dit zijn de naam die je jouw schoongebied wil geven. Je kunt een korte toelichting geven wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: 'tijdens het uitlaten van mijn hond ruim ik het zwerfafval op'. Bij aantal 'opschoners', kun je opgeven met hoeveel personen je het gebied schoonhoudt. Je kunt ook nog een foto toevoegen van het gebied of van de mensen die het schoonhouden. Je kunt hier ook een logo van je bedrijf of vereniging uploaden
 • Tot slot log je in of maak je een account aan. Heb je een account aangemaakt? Vergeet dan niet om je account te activeren via de bevestigingsmail.

Het lukt niet om het gebied op de kaart af te tekenen. Wat kan ik doen?
Je kunt pas een gebied tekenen, nadat je op de kaart hebt geklikt om het beginpunt van je gebied aan te geven. Vervolgens teken je lijnen om het gebied heen dat je schoon wil houden. De laatste lijn die je tekent moet uitkomen bij het beginpunt van het gebied. Hierna kun je nog op de lijnen klikken en deze slepen om de hoeken te verplaatsen.

Kan ik mijn schoongebied aanpassen?
Ja, dat kan altijd. Bij het aanmaken van een gebied kun je de hoeken verplaatsen of, als je een ander gebied wil kiezen, opnieuw een gebied tekenen. Wil je dit later alsnog doen? Log hiervoor in met je account, ga naar 'mijn acties' en klik bij de naam van je gebied op 'gebied verwijderen'.

Welke gratis opschoonmaterialen kan ik bestellen als ik een eigen schoongebied op de kaart heb gezet?

 • Voor vrijwilligers: Schoonpakket met 1 paar handschoenen en 1 sleutelhanger met rolletjes afvalzakjes. 
 • Voor basisscholen: Schoonpakket Basisonderwijs met 1 Afvalkoffer voor basisscholen, 1 Zwerfafvalspel, 30 handschoenen en 1 rol vuilniszakken.
 • Voor middelbare scholen: Schoonpakket voortgezet onderwijs met Schoon Challenge-lespakket en 5 afbraaktijdenposters A3
 • Voor BSO's: Schoonpakket BSO met 1 Afvalkoffer voor BSO’s, 1 Zwerfafvalspel, 30 handschoenen en 1 rol vuilniszakken.
 • Voor ondernemers: Schoonpakket Ondernemers met 1 raamsticker, 1 stoffer & blik en 1 flyer over de 25-meter regel.
 • Voor verenigingen: Schoonpakket Verenigingen met 1 raamsticker en 1 stoffer & blik.

Heb je je schoongebied op de kaart gezet, dan kun het Schoonpakket voor jouw doelgroep gratis bestellen. Je moet hiervoor eerst inloggen en daarna vind je de beschikbare gratis producten in de productgroep ‘speciaal voor jou’ in de Supporterschop.