Wat wil je weten?

Supporter van Schoon is er om jou een handje te helpen. Ons platform maakt het makkelijker én leuker om je buurt zwerfafvalvrij te maken en te houden. Heb je vragen over de website of over Supporter van Schoon? Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen. Vind je daar je antwoord niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Preventiemaatregelen coronavirus

De overheid heeft op 13 oktober een gedeeltelijke lockdown aangekondigd om besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval oprapen?  Volg dan deze regels die zijn opgesteld volgens de richtlijnen van de overheid.

Supporter van Schoon

Onze website is er om Supporters van Schoon te verbinden en te inspireren. Hierbij staat onze online kaart van Nederland centraal, waarop je een eigen schoongebied kunt kiezen: een stuk straat, strand, park of bos dat je samen met je buren, vrienden, collega’s of sportmaatjes zwerfafvalvrij houdt. Je kunt er ook voor kiezen om een eenmalige opschoonactie aan te melden. Of om iemand anders te helpen met opschonen.

Je wordt Supporter van Schoon door een schoongebied of opschoonactie op onze kaart te zetten. Of door mee te helpen aan een schoongebied of opschoonactie van iemand anders. Als Supporter van Schoon heb je ook een account. Deze kun je aanmaken voor jezelf, maar ook voor je school, bedrijf, gemeente of (sport)vereniging. Meer weten? Kies in het menu voor ‘Wat kun jij doen’. Je kunt dan eenvoudig selecteren op welke manier jij je in wilt zetten voor schoon.

Dat kan! Voor ieder schoongebied en voor iedere opschoonactie is er een aparte pagina waarop je de locatie, de eventuele actietijden en de naam van de initiatiefnemer vindt. Hier vind je - wanneer de initiatiefnemer heeft aangegeven open te staan voor contact met andere Supporters - ook een blauwe knop waarop ‘Mail de initiatiefnemer’ staat. Na klikken beland je op een formulier waarmee je direct een bericht kunt sturen.  

Wij zorgen dat je bericht direct als mailtje in de inbox van de initiatiefnemer belandt. In dat mailtje worden je naam en je e-mailadres gedeeld - en je bericht natuurlijk. Wij hebben vanzelfsprekend geen inzage in de inhoud van je bericht, en we gebruiken je gegevens ook niet voor iets anders dan het doorsturen van je mail. 

Mail dan naar info@supportervanschoon.nl, dan beantwoorden we je vraag per mail.

Zwerfafval

Zwerfafval is de verzamelnaam voor al het afval dat in de afvalbak hoort, maar daar niet in terecht komt. Dat kan als gevolg van menselijk gedrag zijn – bijvoorbeeld bijplaatsing of onzorgvuldig weggooien – maar het kan ook komen door gebrekkige afvalvoorzieningen en weersomstandigheden. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes. Kijk hier voor meer informatie.

Neem contact op met je gemeente. Veel gemeenten moedigen jouw werk als Supporters van Schoon aan, en ondersteunen je inzet graag door jouw ingezamelde zwerfafval op te halen.

Mijn Account

Je kunt hier een nieuw wachtwoord aanvragen.

Log in op je persoonlijke account. Kies daar voor ‘Persoonlijke gegevens.’ Hier kun je eenvoudig al je gegevens aanpassen. Sla je wijzigingen op voordat je de pagina afsluit of verlaat.

Log in op je persoonlijke account. Kies daar voor ‘Account gegevens.’ Onderaan deze pagina vind je de optie ‘Account verwijderen’. Let op: als je je account verwijdert dan verdwijnen daarmee automatisch al je acties, schoongebieden en andere gegevens definitief van onze website.

Schoongebied

Een schoongebied is een stukje van je straat, buurt of omgeving dat jij - alleen of met je bedrijf, school of vereniging - voortaan zwerfafvalvrij houdt. Hoe je het schoonhoudt en hoe vaak je dit doet, dat bepaal je uiteraard zelf.

Misschien wil je je gebied nog een keer aanpassen. Of vind je het leuk als andere Supporters je komen helpen. Dan is het handig wanneer je vanuit een persoonlijk account je gebied openbaar kunt maken én zo nodig kunt wijzigen. Ook voor het bestellen van (gratis) opschoonmaterialen in onze webshop heb je een account nodig. Een Supporter van Schoon account is gratis. Je gegevens worden voor niets anders ingezet dan het gebruik van de website zelf.

Klik in het menu op ‘Kom in actie’ en kies voor 'Eigen schoongebied'. Zet nu in 4 stappen je schoongebied op de kaart: 

 • Vul de straatnaam of postcode in van het gebied dat je wilt schoonhouden. 
 • Klik op ‘Start met tekenen’ en teken jouw gebied af met je muis of touchpad. 
 • Geef je schoongebied een naam en selecteer het aantal deelnemers. Voeg eventueel een foto of logo toe, beschrijf wat je wilt gaan doen, en geef aan of je wilt dat andere Supporters van Schoon je komen helpen. 
 • Rond af door in te loggen of door een nieuw account aan te maken. Vergeet in dat laatste geval niet om je account te activeren via de bevestigingsmail. 

Je kunt pas tekenen wanneer je op de kaart hebt geklikt. Zo markeer je het beginpunt van je gebied. Teken daarna de lijnen rondom het gebied dat je wilt schoonhouden. De laatste lijn die je tekent moet uitkomen bij het beginpunt van het gebied.

Je schoongebied is pas zichtbaar op de kaart, wanneer je je Supporter van Schoon-account hebt geactiveerd. Als het goed is heb je een mail ontvangen, met daarin een activatielink. De mail gemist? Check je spambox of reclamefolder. Of vraag een nieuw wachtwoord aan. Je ontvangt dan automatisch een nieuwe activatielink.

Ja, dat kan altijd. Bij het aanmaken van een gebied kun je de hoeken verplaatsen of, als je een ander gebied wil kiezen, opnieuw een gebied tekenen. Wil je dit later alsnog doen? Log hiervoor in met je account, ga naar 'mijn acties' en klik bij de naam van je gebied op 'gebied verwijderen'.

Dat kan. Log voor het verwijderen van je schoongebied in bij je persoonlijke account en ga naar 'Mijn gebieden'. Kies het gebied dat je wilt verwijderen.

 • Voor vrijwilligers: Schoonpakket met 1 paar handschoenen en 1 (sleutelhanger metrolletje afvalzakjes.  
 • Voor basisscholen: Schoonpakket Basisonderwijs met 1 Afvalkoffer voor basisscholen, 1 Zwerfafvalspel, 30 handschoenen en 1 rol vuilniszakken.  
 • Voor middelbare scholen: Schoonpakket Voortgezet Onderwijs met Schoon Challenge-lespakket en 5 afbraaktijdenposters A3  
 • Voor bso's: Schoonpakket BSO met 1 Afvalkoffer voor bso’s, 1 Zwerfafvalspel, 30 handschoenen en 1 rol vuilniszakken.  
 • Voor ondernemers: Schoonpakket Ondernemers met 1 raamsticker, 1 stoffer & blik en 1 flyer over de 25-meter regel. 
 • Voor verenigingen: Schoonpakket Verenigingen met 1 raamsticker en 1 stoffer & blik.

Je vindt de gratis materialen in de Supportershop onder ‘Speciaal voor jou’. Log hiervoor eerst in. 

Log in op je persoonlijke account. Daar kun je onder ‘Account gegevens’ eenvoudig aangeven dat je geen berichten wilt ontvangen van andere Supporters. Krijg je toch ongepaste berichten of spam in je inbox? Meld dit dan bij ons.  

Log in op je persoonlijke account. Ga naar ‘Mijn gebieden’ en klik bij je gebied op ‘Wijzigen’. Op de pagina van je schoongebied vind je boven een blauwe knop waarop staat ‘Alle deelnemers mailen’. Na klikken beland je op een formulier waarmee je alle aangemelde deelnemers in één keer hetzelfde bericht kan sturen. Dit bericht belandt dan als mailtje in hun inbox.  

Opschoonactie

Een eenmalige actie waarbij je - alleen of samen met je buren, vrienden, collega’s of teamgenoten - je straat, buurt, park of het strand zwerfafvalvrij maakt.

Misschien wil je je actie nog een keer aanpassen. Of vind je het leuk als andere Supporters je komen helpen. Dan is het handig wanneer je vanuit een persoonlijk account je acties openbaar kunt maken én zo nodig kunt wijzigen. Ook voor het bestellen van (gratis) opschoonmaterialen in onze webshop heb je een account nodig. Een Supporter van Schoon account is gratis. Je gegevens worden voor niets anders ingezet dan het gebruik van de website zelf.

Kies een datum en tijd waarop je in actie wil komen. En, niet onbelangrijk, welk stukje buurt je wilt opruimen. Je kunt natuurlijk alleen aan de slag gaan, maar het is wel zo gezellig om meer mensen uit te nodigen. Doen er aan jouw opschoonactie meer dan 5 deelnemers mee? Dan kun je na het aanmelden van je actie een gratis opschoonpakket bestellen in de Supportershop.

 

Klik in het menu op ‘Kom in actie’ en kies voor ‘Eenmalige actie’. Zet nu in 3 stappen je actie op de kaart: 

 • Vul de straatnaam of postcode in van je opschoonlocatie en laat weten waar je wilt verzamelen. 
 • Geef je actie een naam, vul de actiedatum en het tijdstip in en selecteer het aantal deelnemers. Voeg eventueel een foto of logo toe, beschrijf wat je gaat doen, en geef aan of je wilt dat andere Supporters van Schoon je komen helpen.  
 • Rond af door in te loggen of door een nieuw account aan te maken. Vergeet in dat laatste geval niet om je account te activeren via de bevestigingsmail. 

Ja, iedereen kan een opruimactie starten op het platform. volg hiervoor de stappen van een opschoonactie. Bij het invullen van de gegevens in jouw account geef je aan dat je een organisatie bent. Je kunt vervolgens de naam van je organisatie invullen en ook je bedrijfslogo toevoegen als je dat wil. Het is handig als je een wachtwoord kiest dat je kunt delen met anderen in jouw organisatie. 

Je actie is pas zichtbaar op de kaart, wanneer je je Supporter van Schoon-account hebt geactiveerd. Als het goed is heb je een mail ontvangen, met daarin een activatielink. De mail gemist? Check je spambox of reclamefolder. Of vraag een nieuw wachtwoord aan. Je ontvangt dan automatisch een nieuwe activatielink.

Dat kan. Log voor het bewerken van je opschoonactie in bij je persoonlijke account en ga naar 'Mijn acties'. Kies de actie die je wilt bewerken en klik op 'Wijzigen'. Aangemelde deelnemers ontvangen automatisch een bericht dat de actie is gewijzigd.

Dat kan. Log voor het verwijderen van je actie in bij je persoonlijke account en ga naar 'Mijn acties'. Kies de actie die je wilt verwijderen.

In de Supportershop kun je de volgende materialen voor een opschoonactie bestellen: 

 • Basispakket: 10 paar handschoenen, 15 vuilniszakken, 10 bedanktkaarten en 4 raamposters 
 • Kinderpakket: 10 paar kinderhandschoenen, 15 vuilniszakken, 10 kinderhesjes, 10 diploma's en 4 raamposters 
 • Banier 
 • Supportersvlag 
 • Schepnet
 • Handihoop: ring waarmee je de afvalzak open kunt houden
 • Diverse varianten grijpers 

Meld je een opschoonactie aan met minimaal 5 deelnemers, dan kun je in de Supportershop het basispakket, het kinderpakket, de banier en de Supportersvlag gratis bestellen. Je moet hiervoor eerst inloggen. Je vindt jouw gratis producten onder 'Speciaal voor jou'. 

Het is helaas niet mogelijk om bij ons materialen te lenen. Gelukkig kan dit dichterbij huis meestal wel. Veel gemeenten maar ook milieucentra lenen vaak materialen zoals grijpers uit.

Er zijn verschillende manieren om deelnemers voor jouw actie te werven: 

 • Vink het vakje 'Ik wil graag dat andere Supporters van Schoon mee kunnen helpen bij mijn actie' aan als je je actie aanmaakt. Zo ziet iedereen dat hulp welkom is.
 • Deel je actie op Facebook, Instagram of andere social media en vraag om hulp.
 • Hang raamposters op, liefst op plaatsen waar veel mensen komen. Misschien mag de poster wel op het raam van de plaatselijke bakker.
 • App of mail je familie, vrienden en kennissen en vraag of ze komen helpen.
 • Maak een pamflet met een oproep en stop die in de brievenbus bij mensen in je buurt.
 • Kijk of er een oproep geplaatst kan worden op de gemeentepagina van je plaatselijke krant. 

Log in op je persoonlijke account. Daar kun je onder ‘Account gegevens’ eenvoudig aangeven dat je geen berichten wilt ontvangen van andere Supporters. Krijg je toch ongepaste berichten of spam in je inbox? Meld dit dan bij ons.  

Log in op je persoonlijke account. Ga naar ‘Mijn acties’ en klik bij je actie op ‘Wijzigen’. Op de pagina van je opschoonactie vind je boven een knop waarop staat ‘Alle deelnemers mailen’. Na klikken beland je op een formulier waarmee je alle aangemelde deelnemers in één keer hetzelfde bericht kan sturen. Dit bericht belandt dan als mailtje in hun inbox.  

Helpen opschonen

Zoek op de kaart naar een opschoonactie of een schoongebied bij jou in de buurt. Gebruik hierbij het filter ‘Acties om bij te helpen’. Bij alle acties en schoongebieden die getoond worden, is jouw hulp van harte welkom. Klik op de actie of het schoongebied, en geef aan dat je komt helpen.

Log in op je account en kies de actie of het schoongebied waarbij je eerder je hulp hebt aangeboden. Geef hier aan dat je niet meer kunt komen. De organisator ontvangt een berichtje van je afmelding.

Landelijke Opschoondag

De Landelijke Opschoondag kun je zien als een gezamenlijke voorjaarsschoonmaak. Welke elk jaar in de laatste week van maart plaatsvindt. Het is een dag waarop Nederlanders met hun buren, vereniging, de sportclub, school of hun collega's samen hun buurt schoonmaken.

World Cleanup Day

World Cleanup Day is de grootste opschoonactie wereldwijd en is jaren geleden ontstaan in Estland. Over de hele wereld doen er 180 landen mee aan World Cleanup Day. Plastic Soup Foundation organiseert de Nederlandse editie. Dit jaar is Nederland Schoon voor het eerst medeorganisator. In 2019 waren er 1.500 opruimacties aangemeld en deden er bijna 16.000 vrijwilligers mee aan World Cleanup Day.

Ga naar worldcleanupday.nl/cleanup-acties en zet jouw actie op de kaart. Op onze Supporter van Schoon-kaart verzamelen we alle acties. Ook acties aangemeld via worldcleanupday.nl verschijnen hier. Je herkent ze aan de roze markers. Natuurlijk is het ook mogelijk jouw actie via de Supporter van Schoon-kaart aan te melden. Deze verschijnt vervolgens met een roze marker op de officiële World Cleanup Day-kaart

Het doel van de globale World Cleanup Day is om met 5% van de wereldbevolking in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven. Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon willen in Nederland ook bereiken dat 5% van de bevolking in actie komt. We hopen dat we, ondanks de situatie waarin we ons bevinden, op verantwoorde en veilige manier met elkaar zoveel mogelijk zwerfafval op kunnen ruimen. Samen de handen uit de mouwen steken creëert saamhorigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid, voor onszelf en voor onze planeet.

Vanwege het coronavirus zal World Cleanup Day 2020 er net iets anders uitzien. Ga in kleine groepjes of met je gezin op pad en houd 1,5 meter afstand. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en communiceren via verschillende kanalen naar onze deelnemers waar zij rekening mee moeten houden bij deelname aan World Cleanup Day. Lees voor je in actie komt de regels voor opschoonacties goed door.