Wat wil je weten?

Supporter van Schoon is er om jou een handje te helpen. Ons platform maakt het makkelijker én leuker om je buurt zwerfafvalvrij te maken en te houden. Heb je vragen over de website of over Supporter van Schoon? Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen. Vind je daar je antwoord niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Preventiemaatregelen Coronavirus

De overheid heeft op 13 oktober een gedeeltelijke lockdown aangekondigd om besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval oprapen?  Volg dan deze regels die zijn opgesteld volgens de richtlijnen van de overheid.

 

 

Supporter van Schoon website

Onze website is er om Supporters van Schoon te verbinden en te inspireren. Centraal hierin staat een digitale kaart van Nederland, waarop je een eigen schoongebied kunt kiezen: een stukje straat, strand, park of bos dat je regelmatig vrijhoudt van zwerfafval. Je kunt er ook voor kiezen om een eenmalige opschoonactie aan te melden. Of om iemand anders eens te helpen met opschonen.

Je wordt Supporter van Schoon door een account aan te maken op onze website, en daarna een schoongebied of opschoonactie op onze kaart te zetten. Of neem deel aan een schoongebied of opschoonactie van iemand anders. Je kunt een account aanmaken voor jezelf, maar ook voor je school, bedrijf, gemeente of (sport)vereniging. Kies in het menu op onze homepage voor Wat kan jij doen’. Je kunt dan eenvoudig selecteren op welke manier jij je in wilt zetten voor schoon.  

Dat kan! Voor ieder schoongebied en voor iedere opschoonactie is er een aparte pagina waarop je de locatie, de eventuele actietijden en de naam van de initiatiefnemer vindt. Hier vind je – wanneer de initiatiefnemer heeft aangegeven open te staan voor contact met andere Supporters - ook een blauwe knop waarop ‘Mail de initiatiefnemer’ staat. Na klikken beland je op een formulier waarmee je direct een bericht kunt sturen.

Wij zorgen dat je bericht direct als mailtje in de inbox van de initiatiefnemer belandt. In dat mailtje worden je naam en je e-mailadres gedeeld - en je bericht natuurlijk. Wij hebben vanzelfsprekend geen inzage in de inhoud van je bericht, en we gebruiken je gegevens ook niet voor iets anders dan het doorsturen van je mail.

Zwerfafval

Zwerfafval is de verzamelnaam voor al het afval dat in de afvalbak hoort, maar daar niet in terecht komt. Dat kan als gevolg van menselijk gedrag zijn  bijvoorbeeld bijplaatsing of onzorgvuldig weggooien – maar het kan ook komen door gebrekkige afvalvoorzieningen en weersomstandigheden. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes. Kijk hier voor meer informatie.  

Neem contact op met je gemeente. Veel gemeenten moedigen jouw werk als Supporters van Schoon aan, en ondersteunen je inzet graag door jouw ingezamelde zwerfafval op te halen.  

Mijn Account

Misschien wil je je actie nog een keer aanpassen. Of vind je het leuk als andere Supporters je komen helpen. Dan is het handig wanneer je vanuit een persoonlijk account je acties openbaar kunt maken én zo nodig kunt wijzigen. Ook voor het bestellen van (gratis) opschoonmaterialen in onze webshop heb je een account nodig. Een Supporter van Schoon account is gratis. Je gegevens worden voor niets anders ingezet dan het gebruik van de website zelf.

Log in in je persoonlijke account. Daar kun je onder ‘Accountgegevens’ eenvoudig aangeven dat je geen berichten wilt ontvangen van anderen. Krijg je toch ongepaste berichten of spam in je inbox? Meld dit dan bij ons.

Log in in je persoonlijke account. Ga naar ‘Mijn gebieden’ of ‘Mijn acties’ en klik op ‘wijzigen’. Bovenaan de pagina van je schoongebied of opschoonactie vind je vervolgens een knop waarop staat ‘Alle deelnemers mailen’. Na klikken beland je op een formulier waarmee je alle aangemelde deelnemers in één keer hetzelfde bericht kan sturen. Dit bericht belandt dan als mailtje in hun inbox.

Over een opschoonactie

Een opschoonactie is hetzelfde als een opruimactie. Een actie waarbij je alleen of samen met anderen je buurt, park of het strand zwerfafvalvrij gaat maken.

Start met het vaststellen van een datum en een tijd waarop je in actie wil komen. En niet onbelangrijk, welk stukje van je buurt, natuurgebied of strand je op wil ruimen. Je kunt alleen aan de slag gaan, maar vaak is het gezelliger wanneer je dit samen met anderen doet. Doen er aan jouw opschoonactie meer dan 5 deelnemers mee? Dan kun als je jouw actie aanmeldt een gratis basispakket bestellen in de Supportershop.

Tip: informeer bij je gemeente of je grijpers kunt lenen. Ook kun je de gemeente vragen of zij bereid zijn om het door jullie ingezamelde afval op te halen.

Klik op de website op de knop "KOM IN ACTIE'. Kies daarna de optie "1 x in actie' en klik op de button 'KIES OPSCHOONACTIE'. Volg dan de volgende stappen:

 • Vul de straatnaam en plaats in het gebied waar je wil opschonen. Of vul het adres van je verzamelplaats in. Geef ook aan waar je wilt verzamelen, bijv. op het schoolplein van de Mariaschool of bij de Visbrug.
 • Vul de gegevens van de actie in. Dit zijn de naam van je actie, een korte toelichting wat je gaat doen, het aantal deelnemers, of je in een park, buurt of op het strand gaat opruimen, de actiedatum en het tijdstip waarop je begint en eindigt. Je kunt ook nog een foto toevoegen of een logo. Tot slot geef je aan of je graag wil dat andere Supporters van Schoon je komen helpen.
 • Tot slot log je in of maak je een account aan. Heb je een account aangemaakt? Vergeet dan niet om je account te activeren via de bevestigingsmail.

Ja, iedereen kan een opruimactie starten op het platform. volg hiervoor de stappen van een opschoonactie. Bij het invullen van de gegevens in jouw account geef je aan dat je een organisatie bent. Je kunt vervolgens de naam van je organisatie invullen en ook je bedrijfslogo toevoegen als je dat wil. Het is handig als je een wachtwoord kiest dat je kunt delen met anderen in jouw organisatie. 

Je actie is pas zichtbaar op de kaart, wanneer je je Supporter van Schoon-account hebt geactiveerd. Als het goed is heb je een mail ontvangen, met daarin een activatielink. De mail gemist? Check je spambox of reclamefolder. Of vraag een nieuw wachtwoord aan. Je ontvangt dan automatisch een nieuwe activatielink.

Dat kan zolang de actie nog niet heeft plaats gevonden. Log hiervoor in met je account en ga naar 'mijn acties'. Kies de actie die je wil bewerken. Het is niet mogelijk om acties te bewerken die al geweest zijn. Je kunt wel een verhaal en foto's toevoegen aan een afgelopen opschoonactie.

Ja, maar alleen wanneer de actie nog moet plaats vinden. Log hiervoor in met je account en ga naar 'mijn acties'. Kies de actie die je wil verwijderen. Kies vervolgens 'actie verwijderen'. Acties die al geweest zijn kun je niet verwijderen. 

In de Supportershop kun je de volgende materialen voor een opruimactie bestellen:

 • Basispakket: 10 paar handschoenen, 15 vuilniszakken, 10 bedanktkaarten en 4 raamposters.
 • Kinderpakket: 10 paar kinderhandschoenen, 15 vuilniszakken, 10 kinderhesjes, 10 diploma's en 4 raamposters.
 • Banier
 • Supportersvlag
 • Schepnet
 • Handihoop: ring waarmee je de afvalzak open kunt houden.
 • Diverse varianten grijpers.

Meld je een opschoonactie aan met minimaal 5 deelnemers, dan kun je in de Supportershop het basispakket, het kinderpakket, banier en de Supportersvlag gratis bestellen. Je moet hiervoor eerst inloggen en daarna vind je de beschikbare gratis producten in de productgroep 'speciaal voor jou'.

Het is helaas niet mogelijk om bij ons materialen te lenen. Gelukkig kan dit dichterbij huis meestal wel. Veel gemeenten maar ook milieucentra lenen materialen zoals prikstokken uit.

Er zijn diverse manieren om deelnemers aan jouw actie te werven:

 • Vink het vakje 'Ik wil graag hulp bij mijn actie van andere Supporters van Schoon' als je je actie aanmaakt. Zo ziet iedereen dat hulp welkom is
 • Deel je actie op Facebook, Instagram of andere social media en vraag om hulp
 • Hang de raamposters op, liefst op plaatsen waar veel mensen komen. Misschien mag de poster wel op het raam van de plaatselijke bakker
 • App of mail je familie, vrienden en kennissen of ze je komen helpen
 • Maak een pamflet met oproep en stop het in de brievenbus de mensen in je buurt
 • Kijk of er een oproep geplaatst kan worden op de gemeentepagina van je plaatselijke krant.

Binnen onze vernieuwde website is het mogelijk om in plaats van het aanmaken van een herhalende actie (wekelijks / maandelijks / jaarlijks), nu een eigen stukje buurt te kiezen waar je af en toe de handen uit de mouwen steekt. Dit noemen we ‘jouw persoonlijke schoongebied’. Om deze reden zijn de reeds aangemaakte herhalende acties niet meegenomen naar de nieuwe website en nodigen we iedereen uit om een eigen schoongebied aan te maken. Een eenmalige opschoonactie kan uiteraard ook nog steeds! Bekijk alle opties om in actie te komen.

Over een schoongebied

Een schoongebied is een stukje van je straat, buurt of omgeving, wat jij voortaan schoon wilt houden. Jouw persoonlijke schoongebied'. Hoe je het schoonhoudt en hoe vaak je dit doet, dat bepaal je uiteraard zelf.

Welk gebied je schoon wil houden is helemaal aan jou: het kan de straat zijn waar je woont of werkt of een stukje van het park, waar je altijd met je hond wandelt. Wat jij wil.

Klik op de website op de knop 'KOM IN ACTIE'. Kies daarna de optie 'vaker in actie' en klik op de button 'KIES SCHOONGEBIED'. Volg dan de volgende stappen:

 • Gebied bepalen: typ in het zoekvak, de straatnaam en plaats van het gebied dat je schoon wil houden. Of zoek met je muis op de kaart
 • Klik op de kaart en teken het gebied af dat jij voortaan schoon wil houden
 • Teken het gebied af totdat het gesloten is. De hoeken en locatie kun je daarna aanpassen
 • Vul de gegevens van het gebied in. Dit zijn de naam die je jouw schoongebied wil geven. Je kunt een korte toelichting geven wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: 'tijdens het uitlaten van mijn hond ruim ik het zwerfafval op'. Bij aantal 'opschoners', kun je opgeven met hoeveel personen je het gebied schoonhoudt. Je kunt ook nog een foto toevoegen van het gebied of van de mensen die het schoonhouden. Je kunt hier ook een logo van je bedrijf of vereniging uploaden
 • Tot slot log je in of maak je een account aan. Heb je een account aangemaakt? Vergeet dan niet om je account te activeren via de bevestigingsmail.

Je kunt pas een gebied tekenen, nadat je op de kaart hebt geklikt om het beginpunt van je gebied aan te geven. Vervolgens teken je lijnen om het gebied heen dat je schoon wil houden. De laatste lijn die je tekent moet uitkomen bij het beginpunt van het gebied. Hierna kun je nog op de lijnen klikken en deze slepen om de hoeken te verplaatsen.

Je schoongebied is pas zichtbaar op de kaart, wanneer je je Supporter van Schoon-account hebt geactiveerd. Als het goed is heb je een mail ontvangen, met daarin een activatielink. De mail gemist? Check je spambox of reclamefolder. Of vraag een nieuw wachtwoord aan. Je ontvangt dan automatisch een nieuwe activatielink.

Ja, dat kan altijd. Bij het aanmaken van een gebied kun je de hoeken verplaatsen of, als je een ander gebied wil kiezen, opnieuw een gebied tekenen. Wil je dit later alsnog doen? Log hiervoor in met je account, ga naar 'mijn acties' en klik bij de naam van je gebied op 'gebied verwijderen'.

 • Voor vrijwilligers: Schoonpakket met 1 paar handschoenen en 1 sleutelhanger met rolletjes afvalzakjes.
 • Voor basisscholen: Schoonpakket Basisonderwijs met 1 Afvalkoffer voor basisscholen, 1 Zwerfafvalspel, 30 handschoenen en 1 rol vuilniszakken.
 • Voor middelbare scholen: Schoonpakket voortgezet onderwijs met Schoon Challenge-lespakket en 5 afbraaktijdenposters A3
 • Voor BSO's: Schoonpakket BSO met 1 Afvalkoffer voor BSO’s, 1 Zwerfafvalspel, 30 handschoenen en 1 rol vuilniszakken.
 • Voor ondernemers: Schoonpakket Ondernemers met 1 raamsticker, 1 stoffer & blik en 1 flyer over de 25-meter regel.
 • Voor verenigingen: Schoonpakket Verenigingen met 1 raamsticker en 1 stoffer & blik.

Heb je je schoongebied op de kaart gezet, dan kun het Schoonpakket voor jouw doelgroep gratis bestellen. Je moet hiervoor eerst inloggen en daarna vind je de beschikbare gratis producten in de productgroep ‘speciaal voor jou’ in de Supportershop.

Helpen opschonen

Zoek op de kaart naar een opschoonactie of een schoongebied bij jou in de buurt. Gebruik hierbij het filter ‘Acties om bij te helpen’. Bij alle acties en schoongebieden die getoond worden, is jouw hulp van harte welkom. Klik op de actie of het schoongebied, en geef aan dat je komt helpen.

Log in op je account en kies de actie of het schoongebied waarbij je eerder je hulp hebt aangeboden. Geef hier aan dat je niet meer kunt komen. De organisator ontvangt een berichtje van je afmelding.

Over de Landelijke Opschoondag

De Landelijke Opschoondag kun je zien als een gezamenlijke voorjaarsschoonmaak. Hij vindt elk jaar in de laatste week van maart plaats. Het is een dag waarop Nederlanders met hun buren, vereniging, de sportclub, school of hun collega's samen hun buurt schoonmaken.

Helaas is de Landelijke Opschoondag vanwege de corona-uitbraak in maart niet doorgegaan. Daarom slaan we onze handen ineen met Plastic Soup Foundation en sluit NederlandSchoon zich aan bij World Cleanup Day op 19 september, in plaats van een eigen Landelijke Opschoondag te organiseren. Een mooie samenwerking waarbij we elkaars kennis en ervaring gebruiken om van deze dag een nóg groter succes te maken dan het vorig jaar al was.

Mail dan naar info@nederlandschoon.nl, dan beantwoorden we je vraag per mail.

World Cleanup Day

World Cleanup Day is de grootste opschoonactie wereldwijd en is jaren geleden ontstaan in Estland. Over de hele wereld doen er 180 landen mee aan World Cleanup Day. Plastic Soup Foundation organiseert de Nederlandse editie. Dit jaar is Nederland Schoon voor het eerst medeorganisator. In 2019 waren er 1.500 opruimacties aangemeld en deden er bijna 16.000 vrijwilligers mee aan World Cleanup Day.

Ga naar worldcleanupday.nl/cleanup-acties en zet jouw actie op de kaart. Op onze Supporter van Schoon-kaart verzamelen we alle acties. Ook acties aangemeld via worldcleanupday.nl verschijnen hier. Je herkent ze aan de roze markers. Natuurlijk is het ook mogelijk jouw actie via de Supporter van Schoon-kaart aan te melden. Deze verschijnt vervolgens met een roze marker op de officiële World Cleanup Day-kaart

 

Het doel van de globale World Cleanup Day is om met 5% van de wereldbevolking in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven. Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon willen in Nederland ook bereiken dat 5% van de bevolking in actie komt. We hopen dat we, ondanks de situatie waarin we ons bevinden, op verantwoorde en veilige manier met elkaar zoveel mogelijk zwerfafval op kunnen ruimen. Samen de handen uit de mouwen steken creëert saamhorigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid, voor onszelf en voor onze planeet.

Vanwege het coronavirus zal World Cleanup Day 2020 er net iets anders uitzien. Ga in kleine groepjes of met je gezin op pad en houd 1,5 meter afstand. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en communiceren via verschillende kanalen naar onze deelnemers waar zij rekening mee moeten houden bij deelname aan World Cleanup Day. Lees voor je in actie komt de regels voor opschoonacties goed door.