Laat je inspireren

Zo doen zij het

Paviljoen zonder wegwerpplastic

Surfschool en paviljoen The Shore aan het Scheveningse strand serveert geen melkcupjes, rietjes of verpakte koekjes. Het terras is volledig plasticvrij om zwerfafval te voorkomen. Paviljoenhouder Hans van den Broek vertelt waarom het weren van wegwerpplastic een logische stap was voor zijn duurzame ontmoetingsplek.

Lees het artikel

De verbindende rol van Strand Nederland

Paviljoenhouders, hun leveranciers en kustgemeenten hebben allemaal belang bij een schoon strand. Door ze met elkaar te verbinden bundelt Strand Nederland de krachten. Oprichter Stephan van der Stee vertelt over de samenwerking, onderzoek naar schone stranden en de Landelijke Strandverkiezingen. 

 

Lees het artikel

Blauwe vlaggen voor Bloemendaal

Lang bungelde Bloemendaal aan Zee onderaan de ranglijst van schoonste stranden. Nu wapperen er aan die kust twee blauwe vlaggen en krijgen de stranden drie of vier sterren. Strandcoördinator Mascha Kroone somt op hoe de gemeente dat voor elkaar kreeg met paviljoenhouders, reinigingsdiensten en juttersclubs.

Lees het artikel

Ploggen met Steef en Daan

De gezamenlijke inspanningen van Supporter van Schoon, strandbeheerders en vrijwilligers zoals Steef en Daan hebben ervoor gezorgd dat de Nederlandse stranden steeds schoner zijn geworden. Er wordt elk jaar minder zwerfafval aangetroffen en dat is geweldig nieuws!

 

Bekijk de video van Steef en Daan

Schonere stranden met Juttersgeluk

De Nederlandse stranden worden steeds schoner. Dat komt onder andere door Juttersgeluk. Oprichter Suzanne Klaassen: “Ik zie dat afval ‘jutten’ normaal gevonden wordt.”

Lees het artikel

 

 

© foto Danny Gooyer

Kennis & Tools

Wil je direct aan de slag met een schoner strand? De checklists en tips voor gemeenten en ondernemers helpen je verder. 

Voor gemeenten

In de checklist ‘Een schoon strand, daar houdt iedereen van’ vind je aandachtspunten voor voorzieningen, tips voor schoonmaak en bewezen maatregelen die gedrag succesvol beïnvloeden.

Voor ondernemers

Hoe schoner de omgeving van je strandpaviljoen, hoe fijner het is voor je gasten. Gebruik deze checklist om te kijken wat je nog meer kunt doen voor een schoner strand.

Voor iedereen

Het samenwerkingsplatform Programma Schone Stranden is de plek om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en deel te nemen aan allerlei initiatieven.

Schone stranden maak je samen

Van alle zwerfafval in de Noordzee komt 60% van het land (Strandmonitor, RWS). Een zee zonder plasticsoep begint daarom bij een schoon strand. Een schone kust is ook nog goed voor het toerisme. We hebben er dus allemaal belang bij. Strandondernemers, kustgemeenten, vrijwilligers, Supporter van Schoon en andere partijen zorgen er samen voor dat onze stranden steeds schoner worden. Welke partijen zijn er en wat doen ze?

Wie doet wat?

Bestel je materialen

Direct aan de slag met zwerfafval op het strand? Wij maken het leuk en makkelijk. Bekijk al onze materialen in de webshop.

Naar de webshop

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Wil je zwerfafval op het strand of ergens anders aanpakken, dan vind je hier informatie, onderzoeken en voorbeelden.

Naar de Kenniswijzer