Minder zwerfafval

De tijd dat je aan de hoeveelheid afval kon zien hoe geslaagd het evenement of festival was, is voorbij. Schone festivals zijn fijne festivals. Dat vinden niet alleen de organisatoren en omwonenden, maar vooral de gasten zelf. In een schone omgeving voelen zij zich veiliger en vrijer. En dat verhoogt de feestvreugde. Dus voor een positieve sfeer tijdens jouw evenement, zorg je voor een goede zwerfafvalaanpak. 

Kennis & tools

Checklist

Handige checklist in de vorm van een infographic met concrete tips en maatregelen voor het schoonhouden van vooral kleine evenementen. 

Kennisoverzicht

De belangrijkste kennisdocumenten, inspirerende voorbeelden en hulpmiddelen voor een effectieve aanpak van schone evenementen.

Kennisdocument

Hoe organiseer je een evenement met een afvalvrij bekersysteem? Met drie voorbeelden uit de praktijk.

Tips & Tricks

Met deze tips zorg je voor een goede start bij het plannen van jouw evenement.

Laat je inspireren

Kijk de kunst af bij festivals die je voorgingen.

Circulair bekersysteem van Zwarte Cross

Pet-bekers zonder logo en zonder kleur maken een circulair systeem mogelijk. De bezoekers en medewerkers van Zwarte Cross zorgen voor gescheiden inzameling. De bekers worden gerecycled tot nieuwe bekers. Die gaan weer naar de Zwarte Cross. 

Minder afval tijdens carnaval

Zoo houwe we Oeteldonk schôôn. Tijdens carnaval ontstaat veel afval. Supporter van Schoon probeerde in Den Bosch (Oeteldonk) een zwerfafvalaanpak uit om het gebied rond het station schoon te houden. Het was een groot succes. 

Awakenings schoon door statiegeld

Naar aanleiding van nieuwe regelgeving in Amsterdam, introduceerde Awakenings in 2019 een statiegeldsysteem op softcups. Afval recyclen voor een betere wereld, de bezoekers van Awakenings doen het graag. 

Schone evenementen

Wetten en regels voor evenementen

Er komt steeds meer regelgeving voor evenementen. Organisatoren zijn bijvoorbeeld verplicht om maatregelen te nemen die het zwerfafval terugdringen. En sinds juli 2021 zit er ook statiegeld op kleine flesjes en zijn single use plastics verboden.

Wet- en regelgeving

Tussen 1 juli 2021 en januari 2022 heeft de evenementenbranche met 4 veranderingen in de wet te maken:

  • 1 juli 2021: statiegeld op kleine flesjes
  • 3 juli 2021: verbod op single use plastics
  • 3 juli 2021: verplichte markeringen op bekers
  • 1 januari 2022: minimaal 90% gescheiden inzameling

Lees hier wat de nieuwe regelgeving betekent.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van evenementen en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen. 

Bestel je materialen

Wil jij ook een schoon evenement organiseren? Bestel dan afvalbakken en opschoonmaterialen in onze webshop.

Naar de webshop