Aan de slag

Slimme samenwerking voorkomt zwerfafval op een bedrijventerrein. De aanpak van Nederland Schoon helpt je op weg, zodat je snel resultaat boekt.

1. Voorbereiding

  • Verricht een 0-meting
  • Stimuleer draagvlak bij ondernemers
  • Houd een enquête onder ondernemers

2. Uitvoering

  • Bespreek de resultaten van de voorbereiding met de stakeholders
  • Stel een plan van aanpak op
  • Voer het plan van aanpak uit

3. Monitoring en evaluatie

  • Verricht een 1-meting
  • Evalueer de aanpak

Meer weten?

Wil je meer weten over de aanpak van zwerfafval op bedrijventerreinen? Leg ons je vraag voor!

Contact Verpact

Laat je inspireren

Zo doen zij het

Kun je goede inspiratie gebruiken? Lees dan deze succesvolle ideeën van anderen voor het aanpakken van zwerfafval op bedrijventerreinen.

Team ruimt zwerfafval op bij bedrijventerrein

In een paar stappen naar een schoner bedrijventerrein

Op bedrijventerreinen ligt bovengemiddeld meer zwerfafval dan elders. Dat blijkt uit onderzoek van Nederland Schoon. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld over hoe je een bedrijventerrein schoner kunt houden en dit als pilot getest bij drie bedrijventerreinen. Enkele resultaten: een beter imago voor de bedrijven, meer klanttevredenheid en een goede samenwerking tussen bedrijven en gemeente waar de hele buurt van profiteert.

Graan voor Visch: de lessen van een pilot

Vooral op grote en gemengde bedrijventerreinen is er soms geen makkelijke, snelle weg naar minder zwerfafval. Dat bleek uit een pilot op het bedrijventerrein Graan voor Visch vlakbij Hoofddorp. Corien Visser van Nederland Schoon deelt de belangrijke lessen die de proefaanpak opleverde.      

Met een bakfiets tussen de bedrijven door

Op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden stond zwerfafval in de top twee van ergernissen onder ondernemers. Nu rijden dak- en thuislozen wekelijks met een bakfiets over het terrein. Met veel plezier verzamelen ze er het zwerfafval. Parkmanager Harm Mink vertelt hoe die bijzondere samenwerking tot stand kwam

 

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je informatie, onderzoeken en voorbeelden over zwerfafval op bedrijventerreinen en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Aan de slag voor een schoon bedrijventerrein?

Download aanpak