Laat je inspireren

Zo doen zij het

Kun je meer inspiratie gebruiken? Lees dan deze goede ideeën van anderen voor het aanpakken van zwerfafval in parken en (water-)recreatiegebieden.

Zo blijven de Friese wateren schoon

Acht gemeenten, Wetterskip Fryslân en de Friese Milieu Federatie organiseren elk jaar de opruimactie Skjin Wetter. Het doel is in eerste plaats het vergroten van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Maar ook: de Friezen bewust maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terechtkomt en wat de effecten hiervan zijn.

Hoe recreatiegebied Het Hulsbeek zwerfafval oppakt

Recreatiegebied Het Hulsbeek staat bekend als de achtertuin van Oldenzaal. Het meer dan vijftig jaar oude en 230 hectare grote gebied trekt jaarlijks honderdduizenden recreanten. Ze komen er onder meer zwemmen, zonnen, fietsen, wandelen, sporten en vissen. Parkmanager Rob Beverdam legt uit hoe hij vooral jongeren en ondernemers aanspoort om het grote terrein mooi schoon te houden.

 

Spoorpark Tilburg

Het Spoorpark van Tilburg is ontworpen en ingericht door de bewoners van Tilburg en wordt tot op de dag van vandaag onderhouden en schoongehouden door vrijwilligers uit de buurt. Sophie Peters vertelt over de voordelen en valkuilen van een park als burgerinitiatief en over haar rol als parkmanager.

Stappenplan

Hoe pak je het aan?

Voor een succesvolle zwerfafvalaanpak van je park of recreatiegebied doorloop je 4 stappen.

Drukte aan het water

Waterrecreatiegebieden zijn populair en worden intensief gebruikt. Om ze schoon te houden is een integrale aanpak noodzakelijk. Denk aan voldoende opvallende afvalvoorzieningen op strategische locaties en zichtbare, uniforme communicatieboodschappen. Op het Waalstrand in Nijmegen zorgde deze aanpak voor 70% minder zwerfafval.

Je kan direct zelf aan de slag met behulp van deze tips en interventies en onze infographic.

Kennis & Tools

Aan de slag met zwerfafval in parken en (water-)recreatiegebieden? Met deze instrumenten en documenten helpen we je graag op weg.

Kennisdocument

In het kennisdocument 'Schonere parken & recreatiegebieden' lees je over gedragsbeïnvloeding in openbare groengebieden en vind je concrete maatregelen.

Jongeren zijn de sleutel

Het rapport 'Strategisch doelgroep-onderzoek: campagne zwerfafval 19-24 jarigen 2021' van Rijkswaterstaat geeft inzicht in het gedrag van jongeren in recreatiegebieden en biedt middelen om ze te bewegen hun afval op te ruimen.

Toolbox Parken

De campagne ‘Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!’ is ontwikkeld door Rijkswaterstaat. In de campagne toolbox vind je onder meer posters, containerstickers en voorbeelden voor posts op social media.

 

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van parken en recreatiegebieden en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Bestel je materialen

Ga je aan de slag met de park- en recreatiegebiedaanpak? Bestel dan materialen als handschoenen, afvalzakken of grijpers in onze webshop.

Naar de webshop