Hoe voorkom jij zwerfafval?

In iedereen zit een Supporter van Schoon

Misschien heb je weleens een Duurzame Drinker gespot, te herkennen aan z’n herbruikbare beker. Zag je een Ervaren Hergebruiker in het wild. Of ben je zelf een Trotse Tasdrager, omdat je een duurzame boodschappentas gebruikt. Al deze dingen helpen zwerfafval voorkomen. En maken van jou een Supporter van Schoon. Voor je het weet, is het een gewoonte. Dan is het doen van een stapje extra heel eenvoudig. Laat je inspireren door het gedrag van andere soorten Supporters van Schoon, en ontdek wat jij nog meer kunt doen om afval te verminderen.

Man en vrouw in de supermarkt, man houdt verszakjes vast

Hoe zorg jij voor minder afval?

Kijk hier wat jij kunt doen. Laat je inspireren door het gedrag van andere soorten Supporters van Schoon, en ontdek wat jij nog meer kunt doen om afval te verminderen.

Inspiratie

Zo doen zij het

Als Supporter van Schoon kun je in je eentje in actie komen. Of samen met buren, vrienden, je bedrijf, school of sportclub. Kies op welke manier jij het liefste aan de slag gaat. Kijk hoe anderen dit aanpakken.

Dame en man poseren op het strand
Kinderen dragen Supporter van Schoon uitrusting

Steef en Daan:

Zwerfafval oprapen kan overal en altijd

Ons doel is de Nederlandse stranden plasticvrij te maken. Dit doen we door te ploggen, dat is joggen en zwerfafval opruimen tegelijk. Met de Beach Cleanups en de Plogging Challenge willen we iedereen oproepen om zwerfafval op te ruimen.

Ramona, Voorburg:

Mijn kinderen maken van afval rapen een spel

Ramona vindt het belangrijk om samen met de buurt mee te doen aan Landelijke Opschoondag. Haar kinderen maken er een sport van om zo snel mogelijk een volle zak afval te verzamelen.

Cari, Amsterdam:

In ons roeibootje vissen we afval uit de grachten

Cari wil zijn dochter leren dat je je steentje bij moet dragen voor een schone wereld. Tijdens de World Cleanup Day vist hij met zijn gezin zwerfafval uit de Amsterdamse grachten.

Marjan en Ko, Harmelen:

Samen proberen we ons dorp schoon te houden

“Samen proberen we ons dorp Harmelen schoon te houden. Inmiddels hebben bijna zestig mensen een grijper en maken we regelmatig een rondje. Het is een soort sport voor ons geworden."

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Webshop

Bestel je materialen

Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Of een opschoonactie aangemaakt? Dan heb je de juiste materialen nodig om aan de slag te gaan. Bestel ze in de webshop.

Naar de webshop

Meer weten?

Onze meest gestelde vragen

Of bekijk alle vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragen pagina. 

Alle veelgestelde vragen

Onze website is er om Supporters van Schoon te verbinden en te inspireren. Centraal hierin staat een digitale kaart van Nederland, waarop je een eigen schoongebied kunt kiezen: een stukje straat, strand, park of bos dat je regelmatig vrijhoudt van zwerfafval. Je kunt er ook voor kiezen om een eenmalige opschoonactie aan te melden. Of om iemand anders eens te helpen met opschonen.

Je wordt Supporter van Schoon door een account aan te maken op onze website, en daarna een schoongebied of opschoonactie op onze kaart te zetten. Of neem deel aan een schoongebied of opschoonactie van iemand anders. Je kunt een account aanmaken voor jezelf, maar ook voor je school, bedrijf, gemeente of (sport)vereniging. 

Neem contact op met je gemeente. Veel gemeenten moedigen jouw werk als Supporter van Schoon aan, en ondersteunen je inzet graag door jouw ingezamelde zwerfafval op te halen.

 

Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Er zijn al 14941 gebieden, maak je eigen gebied aan.

Word jij ook Supporter van Schoon? Zet je eigen gebied op de kaart en houd een stukje van je omgeving schoon.

Gebied aanmaken