“Ontzettend troosteloos”, begint Michel Lintermans zijn verhaal over de vroegere aanblik van de stationsomgeving van Deurne. “Waar op grotere stations moeite wordt gedaan voor een mooie omgeving, was dat bij ons niet. Daarom ging ik zelf aan de slag.” En met succes, want steeds meer mensen helpen Stationspark Deurne schoon en aantrekkelijk te houden. Hoe doet Michel dat?
Aantrekkelijke stationsomgeving
Michel is negen jaar geleden Coöperatie Stationspark Deurne gestart. “Ik reis vaak met het openbaar vervoer. Het stoorde me dat de omgeving van station Deurne er zo sober en onverzorgd bij lag.” Daarop besloot Michel zelf bij NS en ProRail aan te kloppen met het verzoek om bloembakken te plaatsen. Om de entree wat op te fleuren, net als bij de grotere stations. “Maar dat verzoek werd geweigerd. Gelukkig maar, anders was onze coöperatie die ik daarna startte nooit zo groot geworden.” Steeds meer mensen, zoals studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voegden zich bij Michel en maakten de stationsomgeving aantrekkelijker. Met groenonderhoud, een moestuin, het eerste watertappunt bij een station, het bekleden van transformatorhuisjes met historische foto’s en het opruimen van zwerfafval.
Gevoel van thuis
Stationspark Deurne is nu veel meer dan alleen een schoon stationsgebied. “Het is een ontmoetingsplek voor mensen geworden. Het ademt een gevoel van thuis”, vindt Vincent Breedveld, projectleider bij Nederland Schoon. “Door de inzet van Michel en zijn collega’s ervaar je als bezoeker een veel betere beleving van de openbare ruimte, ook wel ‘place making’ genoemd. Dat helpt bij het positief beïnvloeden van schoon gedrag. Steeds meer mensen in Deurne steken zelf hun handen uit de mouwen om het gebied schoon te houden. Juist omdat de omgeving er nu zoveel beter uit ziet, willen inwoners dat dit zo blijft.” Michel is het daarmee eens: “Inwoners zien nu dat het station een toegangspoort van Deurne is waar veel mensen doorheen lopen. Hoe mooi is het dat we nu samen zorgen voor een goede eerste indruk van onze gemeente?”
Omgevingswet
Met de nieuwe Omgevingswet in januari 2024 wil de overheid regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Dat vraagt om meer co-creatie en participatie van inwoners en organisaties. Vincent: “Die wet zal ervoor zorgen dat aanpakken zoals in Deurne sneller werkelijkheid worden. Daarom zullen gemeenten en organisaties sneller inwoners betrekken bij nieuwe plannen voor de leefomgeving.” Michel vult aan: “Onze aanpak in Deurne is daar een goed voorbeeld van. Om de buurt mooier en beter te maken, zijn gemeente, inwoners en bedrijven samen succesvol in actie gekomen. Daarom is er nu vanuit het hele land interesse in onze aanpak, en hopen we deze op korte termijn samen met OV-bedrijven bij meerdere stationsomgevingen uit te rollen.”
Gouden tip
Wat is het geheim achter het succes van Michel en zijn coöperatie? “Vasthoudendheid. Als ik me had neergelegd bij de weigering van de bloembakken, was er niks van gekomen. Nu is er een stationsomgeving die ontzettend gewaardeerd wordt door de inwoners.” Vincent: “Een goede schoonaanpak, en in dit geval eentje die veel verder gaat dan dat, komt niet alleen vanuit de gemeente of een bedrijf. Het is vaak die ene persoon die z’n tanden erin zet en laat zien dat hij een betere leefomgeving belangrijk vindt. Michel is dan ook een echte supporter van schoon!”
Meer over Stationspark Deurne
Bekijk deze video voor een sfeerimpressie van het vernieuwde Stationspark Deurne. Wil je meer informatie over deze aanpak? Neem dan contact op met Michel Lintermans via info@stationsparkdeurne.nl of met Nederland Schoon via info@nederlandschoon.nl
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.