Vanaf 1 maart 2024 gaan de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en de uitvoerende organisaties Nederland Schoon, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Nedvang samen verder onder de naam Verpact. Met als belangrijkste doel om de kringloop voor verpakkingen zo sluitend mogelijk te maken. 

Circulair in 2050 

De vier organisaties gaan vanaf 1 januari 2024 verder als één juridische entiteit en vanaf 1 maart onder de naam Verpact. De nieuwe organisatie zet zich in om met producenten en importeurs van verpakkingen de keten zo effectief, efficiënt en eenvoudig mogelijk in te richten. Met goed recyclebare en herbruikbare verpakkingen, effectieve inzamelsystemen en innovatie in recycling. Zodat we zowel het milieu als grondstoffen sparen. Het ultieme doel is om in 2050 volledig circulair te verpakken. Fossielvrij en biobased, zonder microplastics en zonder zwerfafval. Deze missie sluit naadloos aan bij die van de Nederlandse overheid. 

Waarde uit grondstoffen 

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van de nieuwe organisatie: “Een gesloten kringloop is een stevige maatschappelijke ambitie. Die kunnen we alleen waarmaken als we onze krachten bundelen. Daarom vormen we een modern pact. Het is onze taak om de beweging zo groot mogelijk te maken én zoveel mogelijk partners te helpen daaraan bij te dragen. We heten niet voor niets Verpact: alleen als we er samen de schouders onder zetten, halen we meer waarde uit grondstoffen. Daarmee dragen we  bij aan een gezonde economie, een gezonde arbeidsmarkt én een schonere wereld. Dat geeft mij nu al veel voldoening.” 

Verder met zwerfafval 

De nieuwe organisatie blijft wettelijk verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van verpakkingsafval in Nederland. Daarnaast houdt Verpact als taak het beheer van het statiegeldsysteem, de adviesrol over duurzaam verpakken en de aanpak van Meisje bij het waterzwerfafval. De activiteiten van Supporter van Schoon gaan dus op volle kracht verder binnen de nieuwe organisatie. Klein Lankhorst: “Door één organisatie te vormen, werken we voortaan als een hecht, betrokken en gemotiveerd team samen met onze ruim 2400 partners uit de hele verpakkingsketen. Samen brengen we de circulaire economie voor verpakkingen elke dag dichterbij.”  

Ga naar Verpact.nl