Doe jij ook mee?

World Cleanup Day is de grootste jaarlijks opschoonactie ter wereld. Inmiddels doen er 180 landen mee. In Nederland is IVN Natuureducatie de organisator van World Cleanup Day. Supporter van Schoon ondersteunt World Cleanup Day. Dit jaar is World Cleanup Day op 20 september 2024. 

Maak nu je actie aan!

Zo werkt het

Meedoen in 3 stappen

Tijdens de World Cleanup Day of voor die tijd meehelpen aan een schonere omgeving? Geweldig! Zo doe je dat:

Inspiratie

Zo doen zij het

In iedereen zit een Supporter van Schoon, ook in jou! Hier vind je de persoonlijke verhalen van deelnemers van de World Cleanup Day.

Cari, Amsterdam:

In ons roeibootje vissen we afval uit de grachten

Cari wil zijn dochter leren dat je je steentje bij moet dragen voor een schone wereld. Tijdens de World Cleanup Day vist hij met zijn gezin zwerfafval uit de Amsterdamse grachten.

Daan van Jumbo Food Market Breda

Een steentje bijdragen aan een schoner milieu

Daan van der Wielen maakt tijdens de World Cleanup Day met zijn vijfkoppige team schoon rond de Jumbo Food Market Breda. Hij legt uit waarom Jumbo een schone omgeving belangrijk vindt.

Bing van Center Parcs Port Zélande

Een schone wereld voor mens én dier

Voor de World Cleanup Day organiseerde Center Parcs Port Zélande een Cleanup Parade. Hiermee hoopt het park het zwerfafvalbewustzijn onder haar bezoekers te vergroten voor een schone toekomst.

Opschoonmaterialen!

Bereid je voor

Het opruimen nog makkelijker en veiliger maken? Dat kan met de verschillende opschoonmaterialen in onze webshop. Bestel de materialen minimaal vijf werkdagen voor jouw opschoonactie. Dan zijn ze zeker op tijd binnen!

Verder dan opschonen

Hoe voorkom jij zwerfafval?

Naast dat je je kan inzetten op World Cleanup Day om zwerfafval op te ruimen, kan je ook veel dingen doen in het dagelijks leven om zwerfafval te voorkomen. Neem jij bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee? En je eigen herbruikbare beker als je een koffie to-go haalt? Al deze dingen helpen zwerfafval te voorkomen. Voor je het weet, is het een gewoonte. Dan is het doen van een stapje extra heel eenvoudig. Laat je inspireren door het gedrag van andere soorten Supporters van Schoon, en ontdek wat jij nog meer kunt doen om afval te verminderen.

Ontdek meer
Snippets uit de bewustmakingscampagne 2023 Supporter van Schoon

Zwerfafval opruimen kan het hele jaar

Met jouw opruimactie maak je het verschil. En niet alleen tijdens World Cleanup Day. Je kunt het hele jaar in actie komen en jouw omgeving schoonhouden. Neem een grijper mee als je de hond uitlaat of hou je straat schoon met de buren. Maak je doorlopende actie aan en help mee aan een zwerfafvalvrij Nederland. 

Ik kom in actie