In iedereen zit een Supporter van Schoon

Als je goed om je heen kijkt zie je steeds vaker Supporters van Schoon die afval voorkomen. Hoe zorg jij voor minder afval?

Initiatief van NLSchoon

Belangrijk nieuws voor gemeenten

Verlenging Zwerfafvalvergoeding

Als gemeente is het dit jaar nog mogelijk om in de periode 1 oktober tot 30 november 2023 eenmalig de Zwerfafvalvergoeding aan te vragen.

Naar Zwerfafvalvergoeding 2023-2024

Kenniswijzer Zwerfafval

Start met De Dagstart

Een schone en aantrekkelijke winkelstraat? Start met De Dagstart. Ondernemers die meedoen aan De Dagstart spreken met elkaar af om elke ochtend, op een vast tijdstip, de dag te beginnen met het schoonmaken van hun stoep. Dit geeft op een positieve manier invulling aan de wettelijke verplichting om 25 meter rondom je onderneming schoon te houden.

Download de infographic
Logo van kenniswijzer Nederland Schoon

We doen dit samen

100% zwerfafvalvrij, dat doen we samen. Samen zijn we Supporter van Schoon. Kom ook in actie.

Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Er zijn al 14401 gebieden, maak je eigen gebied aan.

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de schoonkaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de Supporter van Schoon kaart

Inspiratie

Verhalen en voorbeelden

Inspirerende verhalen waar we trots op zijn.

Oma en haar kleinzoon rapen zwerfafval
Meisje aait haar pony bij zorgstal Helvoirt
Bakfiets met geraapt zwerfafval
Foto van Stepan van der Stee op het strand bij de strandverkiezingen

Oma Truus en kleinzoon Xavi

“Een beter milieu voor de jeugd én voor de toekomst”

Truus Huisman uit Huissen is een fanatiek Supporter van Schoon. Ze houdt graag haar wijk schoon door wekelijks een opschoonrondje te doen. Dit doet ze het allerliefste samen met haar kleinzoon Xavi. Gewapend met een hesje, grijper en afvalzakring gaan zij samen de strijd aan tegen zwerfafval in hun buurt. Truus hoopt met haar bijdrage te zorgen voor een beter milieu voor de jeugd én de toekomst. 

Zorgstal Helvoirt en SamenMaatjes

“Samen de buurt een stukje schoner maken”

Iedere week gaat Roy Moezel, begeleider van SamenMaatjes, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt en coacht, op pad met de maatjes bij Zorgstal Helvoirt om een opschoonrondje in hun omgeving te maken. Dat doen zij niet alleen, ook pony's, paarden en papegaaien mogen mee! De dieren worden ieder voorzien van een zwerfafvalzak, op de rug of aan het karretje, en dragen op die manier ook hun steentje bij aan een schone omgeving.

De Hemrik

“Zwerfafval rapen met de bakfiets.”

Zwerfafval stond op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden in de top-2 ergernissen van de ondernemers. Sinds dak- en thuislozen wekelijks met een bakfiets over het terrein gaan om het zwerfafval te verzamelen niet meer. Een win-winsituatie.

Oprichter Anke Hazeleger

“Hardlopen en zwerfafval opruimen kan makkelijk tegelijk.”

Inmiddels is haar hobby ‘ploggen’ uit de hand gelopen: met de gemeente en meer dan 160 vrijwilligers maakt ze De Bilt een stukje schoner én sportiever. Wat is ploggen precies? En welke tips heeft ze voor supporters en gemeenten die ook de strijd met zwerfafval willen aangaan?

Stephan, Strand Nederland:

“Strand Nederland speelt een verbindende rol.”

Paviljoenhouders, hun leveranciers en kustgemeenten hebben allemaal belang bij een schoon strand. Door ze met elkaar te verbinden bundelt Strand Nederland de krachten. Oprichter Stephan van der Stee vertelt over de samenwerking, onderzoek naar schone stranden en de Landelijke Strandverkiezingen.