De impact van zwerfafval: feiten en cijfers

In Nederland belandt jaarlijks zo'n 50 miljoen kilo zwerfafval op straat. Plastic, blikjes en kauwgom breken langzaam af. Hoe lang dat duurt, zal je verbazen! Een blikje kan wel 50 jaar blijven liggen, een stuk kauwgom 20 jaar. Geen afvalbak in de buurt? Als je zelf iets bij je hebt om het in te stoppen, voorkom je dat afval in de natuur belandt. Al jouw acties en die van andere Supporters van Schoon bij elkaar, kunnen een groot verschil maken voor het milieu.

Zo doen zij het

Als je steeds iets bij je draagt voor afval, zorg je dat het niet gaat zwerven. En met vereende krachten gaat een opruimactie nog eens extra snel. Bekijk deze vijf initiatieven van andere Supporters van Schoon.

Kinderen dragen Supporter van Schoon uitrusting

Een groep betrekken

‘Ons dorp verdient een schonere toekomst’

Marjan en Ko uit Harmelen zetten zich actief in om hun dorp schoon te houden. Samen met bijna zestig enthousiaste buurtgenoten trekken ze er met grijpers op uit om gezamenlijk zwerfafval te verzamelen. Wat begon als een initiatief om de directe omgeving op te schonen, is uitgegroeid tot een ware sport voor de gemeenschap.

De buurt betrekken

'Mijn kinderen maken van afval rapen een spel’

Ramona uit Voorburg hecht waarde aan gezamenlijke inspanningen tijdens de Landelijke Opschoondag. Samen met de buurt doet ze fanatiek mee om zwerfafval te verzamelen en de omgeving op te frissen. Voor haar kinderen is het een spel geworden, waarbij ze elkaar uitdagen om zo snel mogelijk een volle zak afval te verzamelen.

Applaus voor elke schone worp

Ben jij een Getrainde Gooier? Gooi je afval op sportieve wijze in de prullenbak, precies wanneer iedereen kijkt. Zo houd je niet alleen de natuur, maar ook je eigen speelveld schoon. Dat verdient applaus! Zet je schoongebied op de kaart en laat zien waar jij het goede voorbeeld geeft.

Claim je territorium
Tieners gooien afval in de prullenbak

Afval opruimen als actieve date

Ben jij een Rommelige Romanticus en laat je soms afval liggen op straat? Wil je netjes zijn om indruk te maken en hoop je dat de ander dat ook doet? Samen opruimen op een eerste date helpt om elkaar te leren kennen en maakt de wereld schoner. Zet de actie op de kaart en kijk wie er nog meer actief zijn in jullie buurt.

Meld jullie opschoonactie aan

Nooit meer zonder de deur uit

Een slimme Supporter van Schoon plant vooruit. Neem iets mee om onderweg je afval in kwijt te kunnen. Gebruik je bidonhouder als tijdelijke prullenbak voor je lege beker. Of neem een afvalzakje mee tijdens het wandelen. Voorkom zwerfafval, waar je ook gaat.
Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Er zijn al 14933 gebieden, maak je eigen gebied aan.

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de schoonkaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de Supporter van Schoon kaart

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!