Campagnes over zwerfafval

Met een campagne willen we mensen inspireren, nog meer actieve supporters van schoon werven of een onderwerp op de kaart zetten. Daarvoor gebruiken we naast onze sociale mediakanalen ook posters in abri’s en radiocommercials. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, maken we soms ook een toolkit, met bijvoorbeeld posters en social mediaposts die je kunt personaliseren.

Natuurlijk raap je ook iets op

Met de slogan ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap jij ook iets op' wil Rijkswaterstaat mensen stimuleren om af en toe zwerfafval op te rapen. De insteek is dat het opruimen van zwerfafval makkelijk is en gewaardeerd wordt door de omgeving. De campagne, ondersteund door Supporter van Schoon, moet ervoor zorgen dat het oprapen van zwerfafval een gewoonte wordt. De campagne wordt breed ingezet op radio, online video, social media en posters. Speciaal voor de campagne ontwikkelde Rijkswaterstaat een toolkit, met onder andere een poster en een social mediapost die je kunt personaliseren.

 

World Cleanup Day

De grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Samen met 20 miljoen mensen uit ruim 180 landen steken we de handen uit de mouwen. Een opschoondag op wereldniveau. Organisaties, bedrijven, scholen, inwoners en gemeenten ruimen een dag lang zoveel mogelijk zwerfafval op. 

De World Cleanup Day 2024 vindt plaats op vrijdag 20 september.

Meer over World Cleanup Day

Landelijke Opschoondag

Elk jaar in de lente nemen tienduizenden mensen deel aan de Landelijke Opschoondag. Dat zijn niet alleen inwoners van jong tot oud, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, NGO's, (sport)clubs en gemeenten. Samen maken zij met duizenden acties door het hele land hun buurt zwerfafvalvrij. Op de schoonkaart kan iedereen zijn eigen actie of schoongebied aanmaken. 

De Landelijke Opschoondag was in 2024 op zaterdag 23 maart.

 

Dit was de Landelijke Opschoondag 2024

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie over campagnes. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.