Iedereen zet zich in

Je gemeente of je eigen omgeving schoonhouden? Dat doen we samen. Want als er veel verschillende groepen en buurtbewoners het belangrijk vinden om bij te dragen, is de kans veel groter dat de omgeving schoner wordt én structureel schoner blijft. Motiveer daarom niet alleen medewerkers en collega’s om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving, maar ook ondernemingen in de buurt, scholen en buitenschoolse opvangen. Denk ook aan sport- en buurtverenigingen, en buurtbewoners.

Tips & Tricks

Hoe betrek je buurtgenoten en belanghebbenden bij het schoonhouden van hun eigen omgeving? Door zelf het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld. 

Laat je zien

Ben je als gemeente of organisatie actief bezig met het oplossen van het afvalprobleem? Laat dat dan ook zien! Goed voorbeeld doet goed volgen. En bovendien toon je aan dat je betrokken bent en je graag inzet voor een schone leefomgeving.

Maak het leuk

Samen opruimen is een stuk gezelliger dan alleen. Maar als je prijzen uitreikt voor het afval dat de deelnemers verzamelen of als je de dag afsluit met een buurtfeest of wedstrijd, geef je een positieve stimulans aan participatie. 

Leg het uit

Bij participatie hoort educatie. Een schone omgeving is belangrijk voor ons leefplezier nu, maar ook voor de toekomst. De toekomst van kinderen en jongeren die nu nog op school zitten. Extra belangrijk dus om ze goed te informeren over zwerfafval.

Kennis & Tools

Vier keer tips ter inspiratie voor alle zwerfafvalmaatregelen die je als gemeente kunt nemen op het gebied van gedrag, participatie en beleving.

Laat je inspireren

Door het hele land zorgen mensen en organisaties samen voor een schone omgeving. Laat je inspireren door succesvolle acties.

Mooi weer om op te ruimen in Goutum

Een fantastische dag voor World Cleanup Day voor de McDonalds in Goutum, volgens weerman Piet Paulusma. Maar eigenlijk is het daar altijd Cleanup Day. Mc Donalds Goutum grijpt World Cleanup Day aan om te laten zien dat je samen zorg moet dragen voor een schone omgeving. Met de gemeente en omwonenden zorgen ze voor een schone wijk.

Hou de stranden schoon

Voor Redbull-kitesurfer Lasse Walker is het strand zijn werkplek. Heerlijk om altijd in de natuur te zijn, maar zwerfafval bederft soms zijn omgeving. Hij vertelt hoe Red Bull zich het hele jaar inzet om mensen ervan bewust te maken dat blikjes alleen gerecycled worden als ze in de afvalbak belanden.

Jumbo doet mee aan World Cleanup Day

Blikjes, papieren zakdoekjes, mondkapjes: ze liggen overal rond de Jumbo Food Market in Breda. En als ze blijven liggen, wordt de omgeving steeds vuiler. Daarom maakt Daan van der Wielen met zijn vijfkoppige team op World Cleanup Day schoon rond de winkel. Om klanten in een schone omgeving boodschappen te laten doen en een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Gezamenlijk de handen uit de mouwen

Coca-Cola zou willen dat het zwerfafvalprobleem niet bestond. Maar het is er en daarom willen we het samen oplossen. Veel collega’s van Coca-Cola doen mee aan de Landelijke Opschoondag. Het is een mooie manier om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken om het zwerfafval op te ruimen.

Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Supporter van Schoon

Met kleine dingen maak je een groot verschil. Organiseer jij een opschoonactie of hou je structureel een gebied schoon? Zet het op onze kaart. Je kunt ook meedoen met de opschoonactie van iemand anders. Kijk naar acties in jouw buurt waar nog hulp wordt gezocht.

Zet je actie op de kaart

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van participatie en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Bestel je materialen

Doe je mee? Houd je omgeving schoon en bestel materialen als stickers, posters, een schoonmaakpakket of grijper in de webshop.

Naar de webshop