Nieuw!

De website heet nu Supporter van Schoon door onze nieuwe opdracht

Lees hier meer

In iedereen zit een Supporter van Schoon

Kom in actie om zwerfafval te voorkomen!

Initiatief van NLSchoon

Kenniswijzer Zwerfafval

Start met De Dagstart

Een schone en aantrekkelijke winkelstraat? Start met De Dagstart. Ondernemers die meedoen aan De Dagstart spreken met elkaar af om elke ochtend, op een vast tijdstip, de dag te beginnen met het schoonmaken van hun stoep. Dit geeft op een positieve manier invulling aan de wettelijke verplichting om 25 meter rondom je onderneming schoon te houden.

Download de infographic

We doen dit samen

100% zwerfafvalvrij, dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken. Daarom hebben zoveel mogelijk Supporters van Schoon nodig, word ook supporter en sluit je aan.

Er zijn al 14311 gebieden, maak je eigen gebied aan.

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de schoonkaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de Supporter van Schoon kaart

Inspiratie

Verhalen en voorbeelden

Inspirerende verhalen waar we trots op zijn.

De Hemrik

Zwerfafval rapen met de bakfiets”

Zwerfafval stond op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden in de top-2 ergernissen van de ondernemers. Sinds dak- en thuislozen wekelijks met een bakfiets over het terrein gaan om het zwerfafval te verzamelen niet meer. Een win-winsituatie.

Oprichter Anke Hazeleger

“Hardlopen en zwerfafval opruimen kan makkelijk tegelijk.”

Inmiddels is haar hobby ‘ploggen’ uit de hand gelopen: met de gemeente en meer dan 160 vrijwilligers maakt ze De Bilt een stukje schoner én sportiever. Wat is ploggen precies? En welke tips heeft ze voor supporters en gemeenten die ook de strijd met zwerfafval willen aangaan?

Hoe recreatiegebied Het Hulsbeek zwerfafval oppakt

Recreatiegebied Het Hulsbeek staat bekend als de achtertuin van Oldenzaal. Het meer dan vijftig jaar oude en 230 hectare grote gebied trekt jaarlijks honderdduizenden recreanten. Ze komen er onder meer zwemmen, zonnen, fietsen, wandelen, sporten en vissen. Parkmanager Rob Beverdam legt uit hoe hij vooral jongeren en ondernemers aanspoort om het grote terrein mooi schoon te houden.

 

Stephan, Strand Nederland:

“Strand Nederland speelt een verbindende rol.”

Paviljoenhouders, hun leveranciers en kustgemeenten hebben allemaal belang bij een schoon strand. Door ze met elkaar te verbinden bundelt Strand Nederland de krachten. Oprichter Stephan van der Stee vertelt over de samenwerking, onderzoek naar schone stranden en de Landelijke Strandverkiezingen.

Onno, Sportvisserij Nederland:

“Vissers: laat je visstek schoon achter”

Sportvisserij Nederland heeft de campagne Vang5 gelanceerd, waarmee ze elke visser vragen hun visstek schoon achter te laten. Onno Terlouw, hoofd communicatie bij Sportvisserij Nederland: "Het principe van Vang5 is eenvoudig. Neem vijf minuten de tijd om het zwerfafval rond je visplek op te ruimen."