Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Kan jouw gemeente extra geld gebruiken voor de uitvoering van het zwerfafvalbeleid? Vraag dan direct de Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 aan. Dat kan nog tot en met 30 november aanstaande. Maak er dus haast mee! 

Kijk naar andere gemeenten 

Alle gemeenten met een goedgekeurd jaarplan en een ingevulde vragenlijst Beleid en Beheer komen in aanmerking voor deze vergoeding. Ook als je in eerdere jaren het volledige budget hebt benut. Voor deze vergoeding vindt je gemeente vast een goede besteding. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de gemeenten Enschede en Hengelo, die samen de Zwerfafvalvergoeding gebruikten voor het opzetten van regionale wasstraten voor herbruikbare bekers. Of lees hoe de gemeente Assen met de vergoeding drie Snoeproutes schoner krijgt. Je kunt met de financiële steun ook een leuke lokale samenwerking een extra impuls te geven, zoals de gemeente Zeist deed bij een plan voor een schoner schoolplein.

Preventie en aanpak zwerfafval in 2023 en 2024

De gelden waar het om gaat, bestaan uit restgelden van de Zwerfafvalvergoedingen uit de periode 2013 t/m 2022. Het Afvalfonds Verpakkingen keert deze restgelden uit aan gemeenten voor extra inzet ter preventie en aanpak van zwerfafval in 2023 en 2024. Projecten die in die periode zijn uitgevoerd, komen in aanmerking voor de vergoeding.

Hoe aan te vragen?

Als gemeente kun je de Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 weer aanvragen met een jaarplan via de WasteTool. Heb je nog geen WasteTool-account, vraag deze dan aan via wastetool@nedvang.nl.

WasteTool-account aanvragen

De Vragenlijst Beleid en Beheer vul je in op www.zwerfafval.incijfers.nl. Heb je daar nog geen account voor, vraag dat dan aan via zwerfafvalvergoeding@nederlandschoon.nl.  

Zwerfafval in cijfers-account aanvragen

Meer weten? 

Op de webpagina Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 vind je de Handleiding Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 met alle belangrijke informatie. 

Naar Zwerfafvalvergoeding 2023-2024

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.