Eindelijk, de zomer is officieel begonnen! Velen van ons hopen op zon, zodat we weer lekker kunnen genieten van festivals, strandbezoekjes en andere fijne uitstapjes buiten de deur. Die prachtige plek die je bezoekt, laat je dan natuurlijk weer schoon achter. Daarom zijn hier een paar tips om (zwerf)afval te beperken tijdens je zomerse uitstapjes. 

1. Neem een afvalzak(je) mee

Of je nu gaat suppen, wandelen of gewoon lekker zonnen: het is soms lastig in te schatten wanneer je weer een afvalbak tegenkomt. En zelfs als je ze dan vindt, zou het best kunnen dat ze al uitpuilen! Je afval naast de bak zetten is dan geen oplossing. Word een Onderweg Opruimer en neem zelf een vuilniszakje mee! Dan ben je niet afhankelijk van uitpuilende of afwezige afvalbakken en komt jouw afval altijd goed terecht.  

2. Kies voor je eigen tas

Wil je nog wat boodschappen doen voor vertrek? Of ga je ter plaatse misschien nog even naar de winkel? Breng je eigen tas mee en word een Trotse Tasdrager! Zo vermijd je dat je een nieuw plastic zakje moet kopen aan de kassa. En ook als je geen boodschappen meer doet is een extra tas altijd handig, voor een natte handdoek of sandalen bijvoorbeeld.

3. Gebruik herbruikbaar bestek en beker

Van een actief dagje erop uit krijg je natuurlijk honger en dorst. Denk van tevoren alvast even na over wat je gaat eten en drinken. Dan kun je bijvoorbeeld een herbruikbare beker meenemen voor een afhaalkoffie en een Duurzame Drinker worden. Of je laat je eigen bakje met frietjes vullen bij de snackbar, jij Enthousiaste Afhaler. En bij die laatste kun je dat plastic wegwerpbestek ook laten staan! Het smaakt allemaal even lekker en je vermijdt er weer een beetje afval mee. 

4. Breng je eigen hapjes mee

Het is een goed idee om last-minute aankopen te vermijden, omdat gemaksvoedsel vaak in een wegwerpverpakking zit. Denk aan een slaatje in een plastic bak of een schaal appels met plastic wrap eromheen. Door voor vertrek je eigen hapjes of maaltijden klaar te maken, kun je ze verpakken zoals jij wil … in dat herbruikbare bakje uit het vorige punt bijvoorbeeld. Dan kun je jezelf een Ervaren Herbruiker noemen! 

5. Lenen is beter dan kopen

Ga je bijvoorbeeld kamperen of buiten een feestje vieren? Koop dan niet meteen alles nieuw, maar huur of leen een (party)tent of een setje kampeerstoelen. Tegenwoordig kun je alles wat je maar kan bedenken gratis of voor een bescheiden bedrag lenen via deelplatforms. Weet je niet waar te beginnen? Hier vind je een handige lijst.

6. Neem ook wat mee bij vertrek

Het gaat niet alleen om wat je meebrengt, maar ook om wat je weer meeneemt. Zie je zwerfafval liggen tijdens je uitje? Gooi het in dat vuilniszakje dat je bij je hebt. 

Meer weten over onze missie om Nederland schoon te houden? Volg ons dan op Instagram, TikTok of Facebook!