Plastic verpakkingen worden steeds vaker vervangen door herbruikbare verpakkingen. Tegelijkertijd zien we nog steeds heel veel komkommers verpakt in plastic. Is dat dan niet onnodig vervuilend? Maar is dat wel zo? Tijd om uit te zoeken wat de voor- en nadelen zijn.  

Waarom zit er vaak plastic om een komkommer? 

Roland ten Klooster is verpakkingsprofessor aan de Universiteit Twente. Hij zocht uit waarom groenten vaak in plastic verpakt worden. Hij stelt dat te maken heeft met de versheid van het product. De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar. Ten Klooster geeft aan dat weggooien van een komkommer uiteindelijk een grotere milieubelasting is dan het toevoegen van plastic om de komkommer. Hij wijst er wel op dat het plastic hoesje dan wel goed gerecycled moet worden.  

In de zomer geen jasje nodig  

Liever een komkommer zonder een plastic jasje? Dan kan je deze het beste in het seizoen kopen. Het komkommerseizoen loopt van juli tot het einde van de zomer. De komkommers zijn dan op hun sterkst en kunnen goed tegen een stootje. Net als wij hoeven ze dan geen jasje aan.    

 

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.