December is de feestmaand waarin veel te vieren valt. Bij dat uitbundig vieren ligt verspilling op de loer. Maar dat hoeft niet! Met een beetje creativiteit maak je december duurzamer. Lees hieronder onze vijf tips voor feestdagen met een nóg beter gevoel.  

Reuse • Reduce • Repair

Kies voor pre-loved cadeautjes

Voor Sinterklaas en Kerstmis kopen we graag nieuwe cadeaus. Ondertussen puilen onze zolders en kasten uit van spullen waar we mensen blij mee kunnen maken. Elisah Pals van Zero Waste Nederland: “Als ouder denk je misschien dat iets nieuws het beste is voor je kind. Het beste voor de nieuwe generatie is juist een wereld met minder afval. Kinderen spelen echt net zo lief met iets dat pre-loved is. Er zijn genoeg spullen waar we weer en nog meer van kunnen houden! Kies met Sinterklaas en Kerstmis dus vaker voor tweedehands, zet op verlanglijstjes pre-loved cadeautjes en geef je eigen spullen een tweede leven.” 

Reuse • Reduce • Recycle

Wikkel in plaats van plak

Voor de decembercadeautjes gebruiken Nederlanders elk jaar 30 miljoen rollen pakpapier: opgeteld een prop van ruim honderdduizend kilometer papier die in de prullenbak belandt! In Japan doen ze dat al eeuwen anders. Daar kennen ze de furoshiki: de traditie om geschenken te verpakken in herbruikbare lappen stof. Met speciale knooptechnieken, dus ook nog zonder plakband. Deze doeken kun je eindeloos hergebruiken. Om opnieuw een cadeautje mee te verpakken of als servet, kussensloop of kledingaccessoire.   

Furoshiki inpakpapier met kerstboom en kerstsfeer

Reuse • Reduce

Leen je feestkleding

Als je in december de kerstboom optuigt en de tafel mooi dekt, wil je zelf natuurlijk ook goed voor de dag komen: bij de feestdagen hoort feestelijke kleding. Je kunt die outfit ergens nieuw gaan kopen, maar heb je weleens nagedacht over het lenen van feestkleding? Dat kan bij een kledingbibliotheek. Die komen er steeds meer: zowel in de vorm van een echte winkel als online. Probeer zo’n kledingbieb in december eens uit! Misschien bevalt het zo goed dat je in het nieuwe jaar vaker kleding leent. Dan heb je altijd iets nieuws aan, zonder het milieu extra te belasten.

Recycle

Kook in pannen van pannen

Heb je genoeg goede pannen om je kerstdiner in klaar te maken? Als je toe bent aan nieuwe, dan kun je bij Albert Heijn terecht. De supermarktketen werkt namelijk circulair samen met afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi. Voor elke pan die je inlevert, krijg je zegels om  voor een nieuwe pan te sparen. Renewi maakt van het aluminium en staal van je oude pannen weer nieuwe gebruiksvoorwerpen. Dat kan een pan zijn, maar net zo goed een fiets of fietsonderdelen. Ook de pannen waar je voor spaart, zijn gemaakt van gerecycled materiaal. En ze hebben een volledig PFAS-vrije anti-aanbaklaag.

Reuse

Geef je kerstboom meer levens

Elk jaar zetten we na de feestdagen zo’n 2,7 miljoen kerstbomen aan de straat. Terwijl we er maar een paar weken van genoten hebben. Om die verspilling tegen te gaan, is het een aardig idee om een herbruikbare kerstboom in huis te halen. Je koopt dan een boom die na de feestdagen ergens dichtbij de grond in gaat en volgend jaar opnieuw de huiskamer in kan. Zo doorbreek je de jaarlijkse cyclus van kopen, gebruiken en weggooien. Hoe meer mensen kiezen voor een herbruikbaar exemplaar, hoe groter de groene kerstboomrevolutie wordt. Doe je ook mee?

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.