Je was het toch niet vergeten? Wat? Moederdag staat voor de deur! Komende zondag is het feest voor alle mama's. Jijzelf bent natuurlijk het grootste cadeau. Mocht je toch een presentje willen geven, kijk dan eens naar deze circulaire cadeautips. 

1. Zeep gemaakt van voedselresten

Wie had gedacht dat je zeep kon maken van ingrediënten als koffiedik, abrikozenpitten en sinaasappelschillen? Maar kijk, verschillende merken maken ondertussen de heerlijkste zeepjes van deze reststromen. Dat is niet alleen goed voor Moeder Natuur maar ook voor de jouwe. Check bijvoorbeeld merken zoals Unwaste of Nature Bar!  

2. Tas van gerecycled textiel

Elke dag wordt er textiel van hoge kwaliteit weggegooid: denk aan een zeil met een gat erin of een reclamevlag die niet meer relevant is. Gelukkig zijn er verschillende partijen die tassen maken van dit afgedankte textiel: de bekendste zijn Freitag, Susan Bijl of Unbegun. Ook bij i did, Re-banner of More than hip vind je een hele hoop inspiratie!  

Wij vonden dit in ieder geval een leuk idee, dus lieten we onze eigen Supporter van Schoon-tassen ook maken van gerecylede vlaggen!
 

3. Herbruikbare, draagbare prullenbak

Als je moeder zwerfafval raapt, dan ergert ze zich misschien wel aan het feit dat ze telkens een nieuwe afvalzak moet gebruiken – en zo ook weer nieuw afval creëert. Soms is het onvermijdelijk, maar Flextrash maakt deze handige draagbare prullenbakjes, waarin je tijdens je wandeling, fiets- of vaartocht makkelijk allerlei afval opbergt. Klaar met opruimen? Dan was je het zakje en vouw je het weer op voor de volgende uitstap. De zakjes zelf worden milieuvriendelijk geproduceerd en 50% van de opbrengst gaat naar het goede doel. Win-win!  

4. Oorbellen van zeeglas

"De tranen van de zeemeermin”, zo wordt zeeglas ook wel genoemd. Een hele dramatische en poëtische naam voor glas dat een tijdje in de oceaan heeft gelegen. Als het glas lang genoeg geschuurd is door de golven en het zand krijgt het een bijzondere matte kleur, met een zachte textuur en afgeronde randen. Ideaal om een halsketting of oorbellen van te maken, zo vonden ook onder andere Vitra Maris, Laguna Treasures en Juweeltjes van Es. 

5. Een combinatie van oceaanvondsten

Combineer verschillende van bovenstaande cadeaus bij Juttersgeluk. Zij hebben bijvoorbeeld een zeepbakje gemaakt van plastic uit de zee, met daarbij zeep gemaakt van de reststromen van olijfolie! En om het helemaal rond te maken zitten de twee in een wikkel van gerecycled papier van weidemixzaadjes. Plant 'm na het uitpakken van de zeep en het levert je een bosje bloemen op. Of hou het simpel met een leuke sleutelhanger van oceaanplastic!

Meer weten over onze missie om Nederland schoon te houden? Volg ons dan op Instagram, TikTok of Facebook!