Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Het herfstseizoen is weer aangebroken! De lucht voelt frisser aan, het wordt eerder donker en de bomen laten hun bladeren vallen. Van herfstbladeren die op de openbare weg liggen, wordt compost van gemaakt. Maar er is één probleem: zwerfafval. Door zwerfafval tussen de verzamelde herfstbladeren belanden hele stapels bladeren in de verbrandingsoven. 

Met bladblazers, straatvegers en harken wordt er ieder jaar weer een enorme hoeveelheid herfstbladeren verzameld. In Den Haag harkt de gemeente jaarlijks zo'n 1,5 miljoen kilo bladeren bij elkaar. In de gemeente Maastricht wordt er ieder jaar ruim 1,1 miljoen kilo bladeren verzameld. Van al die bladeren wordt compost gemaakt: voeding voor planten.

Bladeren verbrand 

Helaas brengt dit proces ook een uitdaging met zich mee: zwerfafval. Wanneer zwerfafval zich tussen de verzamelde herfstbladeren bevindt, wordt het composteringsproces bemoeilijkt. De aanwezigheid van zwerfafval kan ervoor zorgen dat hele stapels bladeren ongeschikt worden voor compostering. In het ergste geval moeten deze bladeren dan worden verbrand, wat een verspilling is van waardevolle natuurlijke grondstoffen. De Gemeente Den Haag ziet dit als een groot verlies en doet een beroep op haar inwoners om hun afval verantwoord weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken.

Wat kan jij doen?

De herfst is een perfect moment om een keer een rondje te lopen en tussen de bladeren te zoeken naar rondslingerend zwerfafval. En als je gebruik maakt van door de gemeente geleverde bladkorven om herfstbladeren in te verzamelen, zorg er dan voor dat je het zwerfafval uit de door jouw verzamelde bladeren haalt voordat je ze in de korf doet.

Door deze herfst extra aandacht te besteden aan het zwerfafval tussen de herfstbladeren, kunnen we er samen voor zorgen dat de waardevolle herfstbladeren hun weg vinden naar de composthoop, en niet naar de verbrandingsoven.

Papieren tasjes van herfstbladeren

Ook interessant: Releaf, een Oekraïens bedrijf, maakt papieren tasjes van herfstbladeren afkomstig uit stedelijke gebieden. Omdat er bladeren uit de stad worden gebruikt, is het niet direct een bedreiging voor ecosystemen. In sommige landen biedt het zelfs een oplossing voor afvalverwerkende bedrijven die deze bladeren normaal gesproken zouden verbranden. 

 

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.