Waste Welcome: een cadeau van de buurt aan de buurt. Van een abstract kunstwerk tot vier bankjes waarop oude en nieuwe bewoners kunnen kennismaken: kunstenaars uit Den Bosch en Eindhoven transformeren zwerfafval uit de buurt tot praktische én mooie blikvangers. 

Binnenkort staat er een gloednieuw abstract kunstwerk van de Bossche ontwerper Hanneke Gerrits bij het wijkcentrum Noorderpoort Samendoen in de wijk Hambaken in Den Bosch. Nou ja, gloednieuw: het object bestaat in z’n geheel uit zwerfafval uit de buurt, dat de buurtbewoners zelf hebben verzameld en ingeleverd. 

Maatschappelijke impact 

Waste Welcome is een project van het Eindhovense designbureau Tante Netty, dat door kunst op een slimme manier in te zetten, maatschappelijke impact wil maken. “We zijn met Waste Welcome begonnen in de Eindhovense wijk Woensel-West, in samenwerking met Precious Plastic en in opdracht van de gemeente Eindhoven,” vertelt projectmanager Lisette Aarnink van Tante Netty. 

Onderlinge verbinding 

“Het idee was om het afval van de huidige bewoners van Woensel-West te transformeren naar een cadeau voor de toekomstige bewoners van de wijk. Tijdens het inzamelen van het plastic merkten we al dat de bewoners steeds meer betrokken raakten. De opzet om onderlinge verbinding te creëren was al geslaagd voordat het kunstobject er was.” 

Inspireren tot recyclen 

“Die verbinding maken tussen de oude en de nieuwe bewoners was een belangrijk doel van het project. Tegelijkertijd wilden we zorgen voor bewustwording van de waarde van afval én inspireren tot recyclen. Van het ingezamelde plastic heeft designer Ludo Schlechtriem een bankje gemaakt: dat is iets wat uitnodigt om kennis te maken en de tijd voor elkaar te nemen.” 

Mooi resultaat 

Er zijn uiteindelijk vier bankjes in de wijk geplaatst, gemaakt van het verzamelde afval, 200 kilo in totaal. “Dat is zeker een mooi resultaat, maar het mooiste is wel dat er in de wijk nog altijd over wordt gepraat. Er wordt zelfs nog steeds plastic bij ons ingeleverd.” 

Klik 

Het succes van Waste Welcome in Woensel heeft geleid tot een tweede project onder leiding van Tante Netty, nu in de Bossche wijk Hambaken. “En ook hier merken we dat bewoners steeds enthousiaster worden,” zegt Lisette. “Ze vinden het echt leuk. Dat heeft ook te maken met de ontwerper Hanneke Gerrits. Zij is vanaf het begin in gesprek gegaan met de bewoners en er is een echte klik ontstaan. Er zijn sessies geweest waarbij ze konden aangeven wat ze mooi vinden en welke kleuren, vormen en onderwerpen ze bij de wijk vinden passen. Zo krijgt het kunstobject uiteindelijk de identiteit van de wijk en níet alleen omdat het uit afval uit de omgeving bestaat.” 

Zichtbaarheid

“Juist omdat verbinding en betrokkenheid zo belangrijk is, is intensieve en laagdrempelige communicatie cruciaal bij deze projecten. Dat zou ik ook willen meegeven aan gemeenten of organisaties die een soortgelijk project willen beginnen. Wij zorgen voor zichtbaarheid met grote opvallende posters. Als de bereidheid er eenmaal is, kan je de bewoners ook veel uitleggen, bijvoorbeeld wat voor soort hard plastic we nodig hebben. Niet al het plastic kun je namelijk recyclen. Met zo’n project krijgen bewoners ook kennis van de verschillende soorten plastic en de eigenschappen en de waarde van plastic.” 

Energie van de wijk 

“Met Waste Welcome geeft de buurt een cadeau aan de buurt. En door de bewoners actief te betrekken is het veel meer dan een gerecycled kunstobject: het wordt een kunstwerk waar de bewoners zich eigenaar van voelen en dat de energie en het gevoel van de wijk uitstraalt.” 

Over Tante Netty 

Tante Netty koppelt jonge kunstenaars en designers aan sociale uitdagingen om tot nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen te komen. Dat doet het designbureau voor bedrijven, wijken, kleine en grote groepen mensen. Zo pakt het sociale uitdagingen aan én draagt het bij aan een gezond en betrokken cultureel klimaat. Kijk voor meer informatie op tantenetty.nl. 

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!