De iconische Napoleonkogels krijgen een nieuw jasje: de plastic verpakking wordt vervangen door een waspapieren wikkel, zo kondigt snoepproducent Napoleon aan. Mocht zo'n wikkel in het zwerfafval belanden dan vergaat deze ongeveer net zo snel als een boomblad. 

Snoepverpakkingen (inclusief niet-plastic verpakkingen en ijs- en lollystokjes) beslaan 11% van al het zwerfafval, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, uitgevoerd in 2022. Veel snoepverpakkingen zijn gemaakt van plastic, wat niet vergaat wanneer het in het zwerfafval belandt maar afbreekt tot steeds kleinere deeltjes. Napoleon introduceert daarom een waspapieren wikkelen. Deze is gemaakt van FSC®-papier, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Voor vochtbescherming is het papier gecoat met plantaardige was van maïs en koolzaad. Met het aanpassen van de verpakking volgt Napoleon hun zustermerk Anta Flu, dat in de zomer van 2020 haar plastic wikkels verving door waspapieren wikkels.

60.000 kilo plastic per jaar

Mocht het papiertje toch in het milieu belanden, vergaat het ongeveer net zo snel als een boomblad. De snoepproducent benadrukt echter wel dat de wikkel in de afvalbak hoort. Met deze vernieuwde verpakking bespaart de snoepproducent ongeveer 60.000 kilo plastic per jaar. Hiermee draagt Napoleon bij aan het terugdringen van zwerfafval en het reduceren van plastic.

Snoepje blijft hetzelfde

De wikkel verandert, maar de smaken van de snoepjes blijven onveranderd. De 27 kogelsmaken hebben elk hun eigen verpakkingskleur, die te vinden is op de website van Napoleon.

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.