Wist je dat er heel veel dieren zijn die zwerfafval rapen, samen met hun baasjes? Zo heb je Bob the Plogdog, Shiba Inu's Appa en Kali én de paarden en papegaai van Zorgstal Helvoirt. Vandaag is het dierendag en dus zetten wij ze in het zonnetje! 

Niet alleen mensen helpen mee aan een schoner Nederland, maar ook dieren! Samen met hun baasjes gaan ze op pad en als een echt team rapen ze het zwerfafval op, teamwork is dreamwork. 

Bob the Plogdog

Bob the Plogdog is een labradoodle die met zijn 'Lady Boss' Simone de wereld een stukje schoner maakt. Bob vindt het leuk om onderweg een blikje, flesje of ander zwerfafval op te ruimen. Samen met zijn baasje laat Bob zijn vondsten op Instagram zien en laat daarmee zien hoe makkelijk én leuk het is om samen zwerfafval te rapen. De boodschap die baasje Simone probeert over te brengen is: 'Als Bob zwerfafval kan opruimen, dan kan jij dat toch ook?'  
Volg Bob en zijn zwerfafval-avonturen op Instagram.

De Shiba Inu Appa

Hondje Appa uitlaten betekent automatisch zwerfafval rapen. Daarin zijn de rollen goed verdeeld: Appa raapt het zwerfafval op en zijn baasje gooit het weg. "Pas toen ik Appa drie maanden geleden kreeg, besefte ik me hoeveel zwerfafval er op straat ligt omdat hij het steeds oppakte. Je ziet dat hij ook echt op jacht is want elk dingetje wat hij ziet liggen raapt hij op”, vertelt zijn baasje.

Paard Bronco, pony Lars én papegaai Kiwi

Bronco, Lars en Kiwi zijn dieren die wonen op de Zorgstal Helvoirt. Iedere week maken zij samen met een hele groep enthousiastelingen een opschoonrondje. Ook in dit team zijn de taken erg goed verdeeld. De dieren dragen ieder een eigen zwerfafvalzak, op de rug of aan het karretje. Zo bewaren de dieren het zwerfafval dat onderweg gevonden wordt.  
De activiteit is een vorm van dagbesteding die is ontstaan in samenwerking met Roy Moezel van SamenMaatjes, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt en coacht.  

Kali de Treasure Hunter

Hondje Kali, ook een Shiba Inu, is een fanatieke zwerfafvalraper. Samen met haar baasje én maatje Baggio gaat ze dagelijks op pad om op zoek te gaan naar haar volgende 'treasure'. Kali vindt van alles op straat: handschoenen, sokken, blikjes, bekers, noem maar op! Ook op vakantie gaat Kali enthousiast door met het zwerfafval rapen. Kali zorgt dus overal waar ze komt voor een schonere omgeving. Wát een topper. 
Volg hondjes Kali en Baggio op Instagram.