December staat in het teken van geven. Ben je op zoek naar iets duurzaams om cadeau te doen of om op je eigen verlanglijstje te zetten? Zoek niet verder! Met deze tips gaan jij en je dierbaren op een duurzame manier het nieuwe jaar in! 

1. Herbruikbare beker

Herbruikbare bekers: je hebt ze in allerlei soorten en maten. Groot, klein, van porselein tot glas en met of zonder tof printje. Met een herbruikbare beker in je tas hoef je geen wegwerp te gebruiken. En dát vermindert afval. Als je onderweg een kopje koffie haalt bijvoorbeeld. Of op kantoor. Per 1 januari 2024 worden er op kantoren namelijk geen wegwerpbekertjes meer gebruikt. Nu is dus hét perfecte moment om iemand een herbruikbare beker cadeau te doen. Maar je kan 'm natuurlijk ook op je eigen verlanglijstje zetten. 

2. Bijenwaswrap

Heb jij er wel eens van gehoord? Een bijenwaswrap of doek? Het is een natuurlijke, herbruikbare voedselverpakking. Het biedt een alternatief voor bijvoorbeeld vershoudfolie of aluminiumfolie. Bijenwas wraps zijn biologisch afbreekbaar en gaan ongeveer een jaar mee. Ze zijn voor tal van dingen te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verpakken van kaas, fruit, sla, avocado's of een broodje. Bijenwaswraps komen in allerlei varianten. Vaak met een leuk printje. Genoeg keuze dus.

Ontdek meer over de bijenwaswrap

3. Herbruikbare tas

Een herbruikbare tas komt altijd van pas. Eentje extra is ook welkom. Een herbruikbare tas is handig om mee te nemen tijdens het boodschappen doen. En tijdens het winkelen. Zo kan je aankopen altijd meenemen in je eigen tas én voorkom je dus afval. Wist je dat we per persoon jaarlijks gemiddeld 47 plastic tasjes gebruiken? Er zijn genoeg herbruikbare opties waar je uit kunt kiezen: klein, groot, opvouwbaar of stevig. Er is er vast eentje die bij jou of je dierbare past. 

Een herbruikbare tas van stof waar een broodtrommel in wordt gestopt

4. Herbruikbaar rietje

Je bent vast wel eens in deze situatie geweest: zo’n zompig papieren rietje in je mond terwijl je lekker je drankje aan het drinken bent. Sinds 2021 geldt er een verbod op plastic rietjes. Vaak krijg je er een papieren rietje voor in de plaats. Maar er zijn ook herbruikbare alternatieven voor rietjes! Van glas of metaal bijvoorbeeld. Daarmee voorkom je ook nog eens afval. Dat drinkt dus lekkerder én is beter voor het milieu. Het schoonmaken van herbruikbare rietjes is trouwens helemaal niet lastig, er bestaan speciale borsteltjes voor.

Ontdek meer over herbruikbare rietjes
herbruikbare rietjes en borsteltje

5. Lunchtasje

Een lunchtasje is ideaal als jouw goede voornemen is om vaker je eigen lunch mee te nemen. Je lunch in een apart zakje bewaren heeft veel voordelen: 

  • Je lunch is goed beschermd  
  • Je lunch blijft vers 
  • Je maakt er indruk mee 

Lunchtasjes zijn er in allerlei varianten. Zoek het maar eens op. Je komt er vast een tegen die bij jou of iemand anders past!