Omschrijving:
Dit onderzoek van Keep Britain tidy toont aan dat er een gat bestaat tussen de perceptie van schoonheid en de werkelijkheid. Waar peukenafval het vaakst voorkomt (18%) met als goede tweede hondenpoep (17%), ervaart slechts 4% van de ondervraagden peukenafval als het meest aanstootgevende zwerfafval tegenover 64% van de ondervraagde die zo over hondenpoep denken. Perceptie van schoonheid kan worden verklaard door niveau van welstand in de wijk. Bewoners uit achterstandswijken zien schoonheid in hun wijk anders dan bewoners uit middenstandswijken en reageren ook anders op zwerfafval. Advies is dat maatregelen in de aanpak van zwerfafval dienen te worden afgestemd op verschillende gemeenschappen. Een uitdaging ligt tevens in het beïnvloeden van gedrag op de lange termijn. Hier wordt het gebruik van maatregelen als inrichting, voorlichting en bewustwording, gedragsbeïnvloeding, handhaving en participatie aanbevolen.
Ook interessant
Infographic Samenstelling Zwerfafval 2022
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2022 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.
Plasticsoep in de Nederlandse rivieren
Het zwerfafvalprobleem in rivieren ontrafeld en wat er nodig is om het op te lossen. In dit rapport vind je de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op de oevers van de grote Nederlandse rivieren.
Dit onderzoek is de basis voor het project Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee. Met behulp van citizen science verzamelen vrijwillige rivierafvalonderzoekers data over rivierafval.
In de periode najaar 2017 tot voorjaar 2023 zijn in totaal 3026 metingen uitgevoerd verspreid over meer dan 500 tracé's van 100 meter langs de oevers van de grote Nederlandse rivieren.
Samenstelling zwerfafval 2021
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2021 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.