Wat is Schoon Belonen?

We willen graag dat onze sportvelden, scholen en wijken schoon en zwerfafvalvrij blijven. Toch worden plastic flesjes en blikjes vaak op de grond gevonden in plaats van in de afvalbak. Deze materialen zijn waardevol als grondstof voor nieuwe producten. De gemeente Delft is daarom één van de 83 deelnemers van de landelijke pilot Schoon Belonen, waarbij scholen en maatschappelijke organisaties meewerken om het zwerfafval te verminderen. Samen zorgen we dat flesjes en blikjes worden opgeruimd en ingezameld. Dat leidt niet alleen tot een schone leefomgeving, maar ook tot een mooie beloning voor de deelnemers. Dat is goed voor gemeente Delft en voor u! Deze pilot loopt tot 1 januari 2018.

 

De pilot Schoon Belonen moet leiden tot minder zwerfafval op straat en ervoor zorgen dat er meer verpakkingen kunnen worden gerecycled. Daarnaast is het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid en het creëren van bewustwording bij (zwerf)afval een belangrijke doel.

 

Scholen

Een groot deel van het afval op scholen bestaat uit plastic flesjes, blikjes en drinkpakjes. Deze materialen kunnen goed worden gerecycled én zijn geld waard. PMD (plastic, metalen (blikjes) en drinkpakken) scheiden we thuis, dus waarom niet op school? Door mee te doen aan Schoon Belonen kunnen scholen geld verdienen per volle container PMD. Daarnaast ontvangen zij een vergoeding voor het schoonhouden van de schoolomgeving, een beloning die kan oplopen tot € 300,- per jaar. Meer informatie vindt u hier op de website van de Papaver. Direct inschrijven? Het inschrijfformulier kunt u hier vinden!

 

Maatschappelijke organisaties

Maatschappelijke organisaties, zoals (sport)verenigingen en stichtingen, uit Delft kunnen een vergoeding sparen door blikjes en PET-flesjes apart te verzamelen. De PET-flesjes worden uiteindelijk door Stichting Stunt verwerkt tot mooie nieuwe producten. Net zoals de scholen kunnen deelnemers daarnaast tot € 300,- per jaar extra verdienen door schoonmaakacties in de buurt te organiseren. Via deze link komt u bij het inschrijfformulier.

 

Scholen kunnen voor meer informatie contact opnemen met De Papaver via: contact@papaverdelft.nl

Maatschappelijke organisaties kunnen voor meer informatie contact opnemen met de gemeente Delft via: mvdberg@delft.nl

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 234375 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

SvS Delft - Koen en Gijs

True “Wij hebben geld ingezameld voor Serious Request 2014. Daarom zijn we afval gaan rapen bij ons in de buurt en mensen konden ons sponsoren per stuk of per zak. We hebben meer dan 1500 stuks afval geraapt en 700 euro binnengehaald! Daar zijn we heel trots op. We…

Lees meer
Verhalen, Delft

SvS-Peet Vermeulen Delft

True “Nu ben ik klompen aan het verkopen maar tijdens de Landelijke Opschoondag was ik het Groene Mannetje. Samen met vrijwilligers, natuurcentrum Papaver en de Natuurschuur hier uit De…

Lees meer
Verhalen, Delft