Paviljoenhouders, hun leveranciers en kustgemeenten hebben allemaal belang bij een schoon strand. Door ze met elkaar te verbinden bundelt Strand Nederland de krachten. Oprichter Stephan van der Stee vertelt over de samenwerking, onderzoek naar schone stranden en de Landelijke Strandverkiezingen. 

Verkiezingen 2022 

De winnaars van de Strandverkiezing 2022 zijn bekend: Goeree-Overflakkee is gekozen tot het schoonste strand van Nederland. Paviljoen Sjoerd op Ameland is het Paviljoen van het Jaar. Lees hier meer over deze en alle andere prijswinnaars. 

“Het idee van Strand Nederland ontstond zo’n 22 jaar geleden”, blikt Stephan terug. “Toen werkte ik in opdracht van het ministerie van Economische Zaken aan de digitale informatievoorziening in kustplaatsen. Paviljoenhouders wisten in die tijd weinig van internet en het online delen van informatie. Dat konden we alleen uitleggen door al die strandpaviljoens te bezoeken, dus dat heb ik gedaan. Toen daarna Nederland Schoon met een campagne tegen zwerfafval kwam, hebben wij ze in contact gebracht met die ondernemers. Zo begon onze mooie samenwerking.” 

Tegenwoordig heel schoon 

“Nog altijd speelt Strand Nederland een belangrijke verbindende rol”, legt Stephan uit. “We hebben nauw samengewerkt met Nederland Schoon en contacten bij ondernemers, leveranciers en overheden. Dat werkt buitengewoon goed! We merken dat mensen en bedrijven ontzettend bereid zijn om samen de kust schoon te houden.” Hij constateert: “De stranden zijn tegenwoordig heel schoon. Dat komt omdat de stranden goed worden schoongemaakt. Maar daarnaast zijn we juist druk met bedenken hoe we kunnen voorkomen dat mensen zwerfafval achterlaten. Zodat we met onze schone stranden een voorbeeld zijn voor heel Nederland!” 

Kustplaatsen in kaart 

“Strand Nederland is naast een verbinder ook de partij die paviljoenhouders informeert over wet- en regelgeving, bijvoorbeeld via het strandmagazine”, vervolgt Stephan. “Onder meer over de wetgeving rond wegwerpverpakkingen. Daarin is het afgelopen jaar veel veranderd. Het is mooi om te zien dat er op de stranden nu veel minder patatbakjes rondslingeren. We onderzoeken ook jaarlijks hoe schoon de stranden zijn. Met beeldmetingen en tellingen brengen we 96 plaatsen langs de kust in kaart. In 2021 gingen er 12 inspecteurs op pad om de strandopgangen en omgevingen van strandpaviljoenen te bekijken. Ze bezochten elke kustplaats vier keer om echt een goed beeld te krijgen. De resultaten zijn terug te lezen in ons rapport.” 

Schoonste Strand van Nederland 

“Met die beeldmetingen kunnen we naast de ondernemers ook de kustgemeenten heel gericht laten zien wat er zich op hun stranden afspeelt en waar verbeterpunten liggen”, legt Stephan uit. “En we gebruiken de metingen voor onze Landelijke Strandverkiezingen, waar we altijd veel aandacht mee trekken. Nederland Schoon startte bijna 20 jaar geleden het initiatief voor een verkiezing van het Schoonste Strand van Nederland. En tegenwoordig verkiezen we daarbij ook het mooiste, schoonste, beste en meest duurzame strandpaviljoen van het jaar. Dat doen we in nauwe samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, Stichting KMVK, Entree Magazine en KIMO.” Met een trotse glimlach: “Voor paviljoens is de verkiezing een jaarlijks hoogtepunt. Zeker nu er steeds meer belangstelling is voor recreatie en vakantie in eigen land.” 

De zee of de duinen in 

“Het zwerfafval op de stranden is sinds 2005 meer dan gehalveerd”, constateert Stephan tevreden. Stellig: “Die continuïteit moeten we wel behouden. We kunnen het zwerfafvalprobleem gelukkig steeds gerichter aanpakken, bijvoorbeeld door afvalscheiding. Natuurlijk is het vooral belangrijk dat strandbezoekers zich realiseren wat ze kunnen doen:   

een afvalzakje pakken bij een van onze tasjespalen of iets van een ander opruimen. Een kleine moeite. Als je afval achterlaat op het strand zijn er twee opties: of het spoelt de zee in of het waait de duinen in. In beide gevallen wordt opruimen lastig. Als we dat nou met zijn allen voorkomen, dan kunnen we van onze mooie kust blijven genieten.”