samen lukt het

Fryslân swerfôffalfrij

Opschonen, dat heb je zo gedaan! Raap elke dag wat zwerfafval van je straat en je hebt meteen voor een schoon stukje Friesland gezorgd! Doe mee en zet jouw schoongebied op de kaart. 

Kies dyn eigen himmelgebiet

Doch mei!

Ontvang een gratis opschoonartikel

Heb je een opschoonactie op de kaart gezet? Of een schoongebied gekozen? Dan ontvang je een code voor een gratis opschoonartikel waarmee je aan de slag kunt (je betaalt alleen verzendkosten).

 

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om Friesland schoon te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Bjorn en Tjitske, scouting polaris Heerenveen

Dit is de score van scouting polaris

Bjorn en Tjitske hebben met de scouting heel veel afval opgeruimd in Heerenveen: “We hebben wel 52 zakken vol geraapt! We vonden het leuk om te doen en het past ook mooi bij wat wij belangrijk vinden: goed zorgen voor de natuur."

Poiesz, Heerenveen

Klanten waarderen een schone winkelomgeving

Poiesz Heerenveen zet zich in om de omgeving rondom de winkel schoon te houden. Hun schoongebied staat op de kaart! Zó wordt hun betrokkenheid bij de buurt nog zichtbaarder. Door heel Friesland zijn er 50 vestigingen van Poiesz die actief laten zien dat ze een schone buurt zonder zwerfafval belangrijk vinden. Ook tijdens de Landelijke Opschoondag gingen medewerkers van Poiesz aan de slag. 

Sietse, Leeuwarden

Als ik ga magneetvissen is het een win-win situatie

“Als ik ga magneetvissen is het een win-win situatie! Terwijl ik zoek naar de mooiste ‘schatten’ ruim ik tegelijkertijd de grachten op. Als ik iets tegenkom, haal ik het uit de gracht. Vandaag een oude snowboard, leuk he? Ik kom weleens in Duitsland, waar ik het nét iets schoner vind. Hopelijk gaan we in Nederland ook de goede kant op!”

nordwin college VMBO groen, Leeuwarden

Naast het opschonen hebben wij ook een lesblok over afval

"Als school zijn wij ooit begonnen met het meedoen aan de Himmelwike in Leeuwarden, omdat dit zo goed beviel hebben wij als school besloten om hier een jaarlijks terugkerende opschoonactie van te maken. Het stuk dat wij schoonhouden is rondom de school."

Sito, Leeuwarden

Als jij het niet doet dan doet niemand het

"Als ik iemand een papiertje op de grond zie gooien dan zeg ik ‘joh neem dat even mee’. Weet je wat het is? Het is maar een papiertje. Maar als duizend mensen dat doen, is het een hele berg. Het waait allemaal weg en gaat de zee in. Als jij het niet doet dan doet niemand het. Ik ben hovenier en ik zie ook veel troep in tuinen, dat ruimen wij ook altijd even op."

Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Al veel acties in Friesland

Friesland schoonhouden dat doen we met elkaar. Alle acties, groot en klein, dragen bij aan een 100% zwerfafvalvrij Friesland. En op dit moment werken er al héél veel mensen mee om dat doel te bereiken. 

Bekijk op de kaart waar al Supporters actief zijn en jij kunt helpen. Of start zelf een actie.

Kom ook in actie