Preventie

Afval aanpakken bij de bron

Zero Waste Nederland staat voor een wereld waarin afval niet bestaat. Niet door meer op te ruimen en recyclen, maar vooral door minder te produceren, consumeren en weggooien. Afvalpreventie dus! Zero Waste Nederland laat je zien hoe je dat doet als consument. Tegelijk helpen we ook bedrijven en overheden richting afvalpreventie. Want dát is de weg naar een volledig circulaire economie. Verrassend genoeg is dat heel leuk, lekker, gezond, gemakkelijk en nog geld besparend ook. Voor jezelf en de maatschappij. Want alles wat geen afval wordt, kan ook geen zwerfafval worden en hoeft niet gerecycled te worden. Hoeveel mooier zou ons land eruitzien als we minder troep hadden? 

Maak een actie aan

Aan de slag

Kies hier hoe je in actie komt

Je wilt je inzetten voor een schonere buurt? Geweldig! Kies hieronder welke optie het beste bij je past. Je actie of gebied wordt automatisch aan Zero Waste Nederland gekoppeld.

Eenmalige actie

  • Eén keer aan de slag
  • Alleen, met je eigen huishouden of met één persoon 

Eigen schoongebied

  • Een vast stukje straat, park of strand om voortaan schoon te houden
  • Je ruimt op, bent buiten, beweegt én inspireert anderen

Afvalpreventie

Zero Waste Nederland streeft naar een wereld waarin afval niet bestaat. Geen afvallozingen naar land, water of lucht. Met zachte hand beweegt Zero Waste Nederland de maatschappij in de goede richting. Zero Waste Nederland draagt oplossingen aan waarmee consumenten, middenstanders, producenten en regelgevers vooruit kunnen.

Ondernemers

Bestel de raamsticker in onze webshop

Deze raamsticker voor ondernemers is een simpele en effectieve manier om met je publiek te communiceren over afvalvermindering. De sticker is een open uitnodiging tot gedragsverandering en draagt bij aan je duurzame uitstraling. Zo wordt hergebruik in plaats van wegwerp de nieuwe norm.

LET OP: TIJDELIJK GEEN VERZENDKOSTEN!

Consumenten

Weten waar je met je eigen verpakking terecht kunt?

Er zijn al meer dan 8000 plekken in Nederland waar je met je eigen verpakking terecht kunt. Wil je weten waar? Kijk dan op de kaart van Zero Waste Nederland. 

Initiatiefneemster

Elisah Pals

Zero Waste Nederland is initiatiefnemer van de raamsticker. De sticker is bedoeld om de drempel te verlagen. Elisah Pals legt uit: "Ik merkte bij mezelf soms schroom of schaamte om ergens met mijn eigen verpakking heen te gaan, terwijl ik heel graag minder afval wilde produceren. Als ik het tóch deed, raakte ik altijd in een leuk gesprek met de onder-nemer die óók graag minder plastic en verpakkingen wilde gebruiken. Er miste dus een communicatiemiddel om dit sociale dilemma op te lossen. Het idee is heel simpel. En het mooie is: hij werkt!" 

Webshop

Bestel je materialen

Heb je een actie op de kaart gezet? Dan ontvang je, zolang de voorraad strekt, een code voor een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt alleen verzendkosten). Andere opschoonmaterialen zoals afvalgrijpers en afvalzakkingen kunnen in de Supporter van Schoon-webshop worden aangeschaft.

Webshop