Op weg naar 100% zwerfafvalvrij

Samen met het Wereld Natuur Fonds

Als supporter van Nederland Schoon streeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) naar een 100% zwerfafvalvrije natuur in Nederland. WWF roept iedereen op om een stapje extra te zetten: trek je hardloop-, wandel-, of waterschoenen aan en loop, ren of sup een schoonmaakrondje door de natuur bij jou in de buurt. Doe je ook mee? Zet namens WWF een schoongebied op de kaart. Zo maken we samen de Nederlandse natuur een beetje schoner.

Maak een schoongebied aan

Aan de slag

Kies hier hoe je in actie komt

Je wilt je inzetten voor een schonere buurt? Geweldig! Kies hieronder welke optie het beste bij je past. Je gebied of actie wordt automatisch aan WWF gekoppeld.

Eigen schoongebied

  • Een vast stukje straat, park of strand om voortaan schoon te houden
  • Je ruimt op, bent buiten, beweegt én inspireert anderen
  • Een gratis opschoonartikel (je betaalt alleen verzendkosten)

Eenmalige actie

  • Eén keer aan de slag
  • Alleen, met je eigen huishouden of met één persoon 
  • Een gratis opschoonartikel (je betaalt alleen verzendkosten)

Opruimen is goed, voorkomen is het best

Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Zwerfafval is overal, zelfs in de meest verlaten natuurgebieden. Het is schadelijk voor de dieren, voor de natuur en dus ook voor ons. Als we niks doen dan bevindt zich in 2030 maar liefst 300 miljoen ton plastic afval in onze oceanen. Volgens WWF kunnen we dit tegengaan. We hebben te maken met een systeem-probleem. Als de totale keten, bedrijven en overheden, nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we het tij binnen één generatie keren. Daarom werken we wereldwijd aan het terugdringen van het plasticprobleem. WWF roept op tot een internationaal VN-verdrag tegen plasticvervuiling, we zijn pilotprojecten gestart om in de meest vervuilde regio’s plastic op te ruimen, te monitoren en te zorgen voor nieuwe manieren om te voorkomen dat het afval in de natuur belandt. Recycling speelt daarbij een belangrijke rol.  

Wist je dat je dat er heel veel alternatieven zijn om je eigen plasticverbruik terug te dringen?

Lees onze tips

Webshop

Bestel je materialen

Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Of een opschoonactie aangemaakt? Dan ontvang je een code voor een gratis opschoonartikel waarmee je aan de slag kunt (je betaalt alleen verzendkosten).

Naar de webshop

Bekijk de video

Samen kunnen we het zwerfafvalprobleem oplossen