wat is zwerfafval?

Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes.

Langer dan je denkt

Afval dat niet goed wordt weggegooid, blijft rondzwerven. Op straat, in het park, op het strand en zelfs in zee. Dat duurt soms langer dan je denkt.

Zo ontstaat zwerfafval

Zwerfafval ontstaat door bewust en onbewust gedrag. Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over zwerfafval op een rij. 

wist je dat...

nog meer om te lezen...

Er zijn al meer dan ...  Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert mooie verhalen op.

2018 in beeld: dit waren de hoogtepunten

Natuurlijk is iedere actie, groot én klein, een hoogtepunt als het gaat om het zwerfafvalvrij maken van de omgeving. Daarvoor willen we alle Supporters van Schoon, jong én oud, bedanken. Een greep uit al deze hoogtepunten en mooie initiatieven hebben we in beeld gebracht.

Landelijke Opschoondag 2018
Meer dan 130.000 Nederlanders gingen met elkaar aan de slag om op 24 maart tijdens de 16e editie van de Landelijke Opschoondag de buurt zwerfafvalvrij te krijgen. Een nieuw record, dus zeker een hoogtepunt het afgelopen jaar! Een terugblik:

 Schone avond4daagseDe Avond4daagse is hartstikke leuk, maar een Schone Avond4daagse is nog véél leuker! Op wel 170 plekken in Nederland vond in 2018 een Schone Avond4daagse plaats. Zo ook in Zoetermeer. Het was prachtig weer, er waren veel mensen op de been, én het Jeugdjournaal was op bezoek. Want zo'n schoon feestje trekt natuurlijk de aandacht:Beach Cleanup TouRTijdens De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee ruimden 2.764 vrijwilligers in 15 dagen 11.163 kilo afval op langs de Noordzeekust. Op 14 augustus werd er een speciale familie-etappe georganiseerd. Er is op deze dag 3 km strand schoongemaakt tussen Wijk aan Zee en Velsen-Noord. Supporters van Schoon waren daar natuurlijk bij.

Helden van Schoon2018 was het jaar dat we bijzondere Helden van Schoon in het zonnetje zetten. Zoals de 8-jarige Joep die van Gemeente 's-Hertogenbosch zijn eigen afvalbak kreeg. En boswachter Henk-Jan die een grote bijdrage levert aan het schoonhouden van de kwelders bij Holwerd. Ook onze trouwe viervoeters droegen hun schone steentje bij. Zoals de honden van hondentrainster Kelly. Hond Joy werd een superheld van schoon want zij is in september door kinderkrant Kidsweek uitgeroepen tot Dier van het Jaar 2018World Cleanup DayZaterdag 15 september was het World Cleanup Day: het grootste burgerinitiatief ter wereld dat zich inzet tegen zwerfafval. In meer dan 150 landen trokken miljoenen vrijwilligers door de straten, de parken, de bossen en langs de kusten om samen schoon te maken. Ook in Amersfoort waren heel veel mensen op de been tijdens World Cleanup Day, op het land én in het water:

Lees meer
Verhalen

Nieuwjaarsvegen op 1 januari 2019: zo doe je mee!

Daarom sporen veel gemeenten hun inwoners aan om mee te doen aan Nieuwjaarsvegen: een schoonmaakactie waarbij men op 1 januari samen straten vuurwerkafvalvrij maakt. Lees er hier alles over.  

Waar gaan jullie vegen?
Organiseren jullie dit jaar een Nieuwjaarsveegactie vanuit de gemeente? Meld hem dan aan via onderstaande button. Zo zien alle inwoners via ‘Acties in de buurt’ direct dat er een Nieuwjaarsvegenactie gehouden wordt.

Of spoor inwoners aan om zelf een Nieuwjaarsveegactie te organiseren en vraag ze hun actie aan te melden via de button.

MELD  een actie aan

Lees meer
Verhalen