Alles over zwerfafval

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes.

Afbraaktijden

AFVAL BLIJFT RONDZWERVEN

Op straat, in het park, op het strand en zelfs in zee. En dat duurt soms langer dan je denkt. 

Waar komt zwerfafval vandaan?

Zo ontstaat zwerfafval

Zwerfafval ontstaat door bewust en onbewust gedrag. Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over zwerfafval op een rij.

Bananen Zijn Natuurlijk2 (1)
Iemand Anders Ruimt Op
Een Peuk Is Geen Afval1
Ik Heb Haaast
Zij Doen Het Ook

“Dit is geen zwerfafval”

Slordigheid zorgt voor veel zwerfafval. Vaak beseffen mensen niet goed dat ze zwerfafval veroorzaken. In het geval van peuken of fruitresten bijvoorbeeld.

“Anderen ruimen het op”

Ook onverschillig gedrag leidt tot zwerfafval. Soms denken mensen bijvoorbeeld dat hun kleine stuk afval het probleem niet groter maakt. Of dat een ander het wel voor ze opruimt.

“Het is stoer”

Op sommige plekken zorgt stoerdoenerij voor zwerfafval. Op middelbare scholen bijvoorbeeld.

“Één keer kan wel”

Als er sowieso te weinig tijd is, dan is er vaak ook te weinig tijd om afval netjes weg te gooien. In die gevallen veroorzaakt haast zwerfafval.

“Zij doen het ook”

Wanneer mensen zien dat ergens veel afval ligt, dan gooien ze makkelijker hun afval op de grond. Gelukkig werkt het andersom ook: een schone omgeving zorgt dat mensen zich veel schoner gedragen.

Feiten en tips

WIST JE DAT...

Schillen van groenten en fruit ook onder zwerfafval vallen? En dat je in plaats van ballonnen ook je feestje afvalvrij kan versieren? Bekijk hieronder alle feitjes en tips over zwerfafval.