wat is zwerfafval?

Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes.

Langer dan je denkt

Afval dat niet goed wordt weggegooid, blijft rondzwerven. Op straat, in het park, op het strand en zelfs in zee. Dat duurt soms langer dan je denkt.

Zo ontstaat zwerfafval

Zwerfafval ontstaat door bewust en onbewust gedrag. Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over zwerfafval op een rij. 

wist je dat...

nog meer om te lezen...

Er zijn al meer dan ...  Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert mooie verhalen op.

Ga op zwerfafvaljacht met Trashure Hunt deze zomer

Op 21 juni 2019 start voor het 4e jaar op rij de TrashUre Hunt 95 dagen Beach Summer Challenge. De Summer Challenge is het groenste, coolste, langste en schoonste, gratis festival ooit. 

Lees meer
Verhalen

"Tegenwoordig zie je op straat veel meer rommel liggen dan vroeger"

"Tegenwoordig zie je op straat veel meer rommel liggen dan vroeger. Vroeger aten we ook nauwelijks op straat. Nu zie je iedereen op straat eten en zie je dat voornamelijk rondom fastfoodketens veel rommel ligt. Ik merk dat ik in een dorpsgemeenschap makkelijker iemand aanspreek dan hier in de stad. Als er een sterke gemeenschapszin is dan heb je een sterk land. Mensen zouden elkaar ook hier vaker moeten aanspreken op dit gedrag zonder bang te zijn voor de reactie. Ik zie wel vaker dat kinderen dingen laten vallen, niet expres maar ze weten wel beter. Ik denk dat het belangrijk is dat we kinderen dit op tijd bijbrengen."

Hans - Leeuwarden

Lees meer
Verhalen