Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Toen Alex Bongers (11 jaar) na een dag roefelen (bedrijven oriëntatie) bij GoClean geïnspireerd raakte om te gaan opschonen, ging zijn moeder Jessica mee. “Ik ging mee als begeleider en zag dat het hele clubje enthousiast was en vooral ook onder de indruk van de gevolgen van de plastic soep. Alex wilde meteen aan de slag. Het heeft even geduurd, maar omdat Alex erom bleef vragen heb ik ons daarna aangemeld. Sindsdien rapen we zwerfafval en registreren we het in de Litterati-app.” 

“Ik heb mijn moeder gevraagd of we konden gaan opschonen. Eerst deed een ander vriendje het ook, maar die is al gestopt,” aldus Alex. Zijn moeder vult aan: “Ik was eerst niet heel enthousiast. Zag het als een extra taakje. Maar toen ik zag hoeveel het voor Alex betekent én wat er allemaal op straat ligt, wilde ik ook aan de slag. En Alex blijft anderen overhalen om ook te gaan opruimen.” Inmiddels heeft een ander vriendje zich met het hele gezin aangemeld om zwerfafval te prikken. Op straat leggen we ook vaak aan mensen uit wat we doen en waar men zich kan aanmelden. 

 

Moeder en zoon maken vooral in Duiven en omgeving schoon. Wat ze aan afval vinden registreren ze in de Litterati-app. “In het begin raapte Alex het zwerfafval en registreerde ik het in de app. Nu hebben we een dataprikker – verkrijgbaar via GoClean – dus gaat het registreren vrijwel automatisch. Als je, bijvoorbeeld voor de Landelijke Opschoondag gaat rapen en registreren zou ik het wel met zijn tweeën doen. Dat is handiger. En bij een grote prikronde is het handig om een draagbare oplader voor je telefoon mee te nemen. We halen best veel op. Gelukkig hebben we goed contact met de gemeente Duiven en wordt ons zwerfafval thuis opgehaald.” 

De bevlogenheid van Alex is bijzonder. Onlangs is hij zelfs benoemd tot ‘GoClean kinderzwerfafval burgemeester’. De organisatie steunt zijn inzet met diverse opschoonmaterialen en aandacht op social media. Aan de Landelijke Opschoondag doet hij uiteraard ook mee. “We gaan in onze eigen buurt schoonmaken. En misschien met de scouting in Velp,” vertelt hij. De exacte reikwijdte van zijn opschoonactie heeft hij nog niet bepaald. “Laatst waren we helemaal naar Zevenaar gelopen. Toen was onze afvalzak zo topzwaar dat opa ons moest terugrijden,” aldus Alex. 

Hoewel zijn betrokkenheid bij het milieu prijzenswaardig is, vindt Alex het ook gewoon leuk om te speuren naar zwerfafval en het weg te halen van lastig bereikbare plekken. Hoe gekker hoe beter. “We vinden heel vaak gekke dingen. Van een afstandsbediening tot een enorme, kapotte glazen vaas. Laatst vond ik bijna alle onderdelen voor een Volkswagen Polo. Volgens mij was hij ergens tegenaan gebotst,” vertelt hij. En als je hem vraagt wat hij worden wil…” detective of archeoloog!”   

Download de Litterati-app 

Meer over de Landelijke Opschoondag