Een opschoonactie organiseren voor kinderen is niet alleen ontzettend nuttig, maar ook leuk. Maar waar begin je met het organiseren? Volg onze tips en trucs op het vlak van plannen, communiceren, lesgeven, schoonmaken en publiceren en je bent goed op weg naar een succesvolle actie.

Start met jouw school of BSO

1. Maak een plan van aanpak

Schrijf een plan van aanpak met daarin de onderwerpen die je in je klas wilt behandelen en hoe en met wie je de dag wilt organiseren. Neem daarin je planning en begroting mee.

2. Kies een locatie

Kies een goede plek voor je opschoonactie met een vast begin- en eindpunt. Houd in je achterhoofd dat deze eenvoudig te bereiken, goed toegankelijk en veilig voor kinderen moet zijn. Zorg ervoor dat het voor iedereen duidelijk is waar en hoe laat er verzameld wordt en hoe lang de actie duurt. Beperk het schoonmaken tot een paar uur, dan heb je minder kans op verveling en vermoeidheid bij je deelnemers. Een tijdschema helpt overzicht houden.

3. Vind deelnemers

Kijk voor je begint wie er met je mee wil doen. Benader je collega's, ouders, leerlingen, mensen uit de buurt of werknemers van de gemeente of reinigingsdiensten. Vele handen maken licht werk! Gebruik social media om je actie bekend te maken en hang posters op waarin je de actie aankondigt. Vraag of winkels, bibliotheken, of andere openbare instellingen in de buurt de poster achter het raam willen hangen.

4. Meld je actie aan

Dat kan op een tijdstip en locatie die jouw school of bso het beste uitkomt: fijn toch?

Actie aanmelden

5. Deel je actie

Zien schoonmaken, doet schoonmaken! Maak je opschoonactie daarom zo zichtbaar mogelijk. Plaats berichten, foto's en actiefilmpjes op sociale media met de hashtag #supportervanschoon. Lokale kranten of media vinden het vaak leuk om verslag te doen van goede initiatieven. Schakel ze in om de opschoonactie bekendheid te geven. Een lokale bekendheid of bestuurder is altijd goed voor extra publiciteit. Vraag de burgemeester of een wethouder iets over de actie te zeggen. Voor kinderen is het leuk om een wedstrijdelement toe te voegen. Geef bijvoorbeeld een leuke prijs weg voor degene die het meest ophaalt.

6. Gratis materialen

Actie aangemeld als school of bso? Bestel dan de opschoonmaterialen én de Afvalkoffer.

Naar de webshop

7. Maak zwerfafval leuk

Gebruik de handleiding in de Afvalkoffer of doe educatieve inspiratie op via Aan de slag met afval.

Naar de website