De iconische Supporter van Schoon-afvalbak siert al meer dan twintig jaar het Nederlandse straatbeeld. Deze maand verschijnt een nieuwe versie van de bak: helemaal gemaakt van gerecycled en recyclebaar materiaal. Natuurlijk met het nieuwe Supporter van Schoon-logo.

100% gerecycled PET

Sinds 2003 onderging de ronde afvalbak steeds kleine aanpassingen, maar het herkenbare groen en blauw bleef. Het zijn de kleuren van Supporter van Schoon én ze vallen extra op in het straatbeeld. Ook de volgende generatie bakken draagt deze kleuren. Nieuw is dat de afvalbakken zijn gemaakt van 100% gerecycled PET. Dus van lege flessen en ander verpakkingsmateriaal bijvoorbeeld. Een bijzondere spuitgietmachine bij Omefa in Nieuwkoop perst de kunststof tot ringen die samen de bak vormen. De vlamdovende deksel is van oneindig recyclebaar aluminium. De inhoud van de bak is nog steeds 135 liter.

Tien miljoen per jaar

Vooral in winkelstraten zijn de afvalbakken te vinden, waar ze een plekje hebben bij de ingang van winkels, supermarkten en horecazaken. Omdat de ondernemers zelf voor het legen en afvoeren zorgen, geven de bakken gemeenten extra inzamelcapaciteit zonder extra kosten. Winkeliers zetten ze graag voor hun zaak, omdat een schone entree een gastvrij welkom betekent. Naast winkeliers gebruiken ook kantoren, benzinepompen, sportclubs en scholen de bekende afvalbak. Opgeteld staan er nu zo’n 60.000 Supporter van Schoon-afvalbakken in heel Nederland. Die leveren ruim een kwart extra inzamelcapaciteit in de openbare ruimte. Jaarlijks belandt er grofweg tien miljoen kilo afval in deze bakken. 

Bekijk de video om te zien hoe de nieuwe afvalbak wordt geproduceerd.

Nieuwe bakken in het nieuwe jaar?

Wil je in jouw gemeente nieuwe Supporter van Schoon-bakken plaatsen of de oude vernieuwen? Bestel ze dan nu vooruit in de webshop van De Bries. 

Naar de webshop