Na kleine plastic flesjes is het nu de beurt aan metalen blikjes. Vanaf 1 april 2023 zit er statiegeld van €0,15 op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van maximaal 3 liter. Hierdoor zal het aantal blikjes in het zwerfafval flink dalen, is de verwachting.   

Wel of geen statiegeld? 

Op blikjes met alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) en blikjes met niet-alcoholhoudende dranken, (zoals frisdrank, water, melk en sap) zit vanaf 1 april statiegeld. Blikjes met vloeistoffen die niet direct bedoeld zijn om te drinken, zoals limonadesiroop, soepen of gecondenseerde melk, vallen buiten de statiegeldverplichting. Ook zit er geen statiegeld op (conserven)blikjes voor niet-vloeistoffen, zoals knakworsten en groente. Je herkent statiegeldblikjes aan het statiegeldlogo.  

Waar lever je statiegeldblikjes in? 

Het statiegeldsysteem van de blikjes is zoveel mogelijk hetzelfde als dat van de plastic flessen. De blikjes lever je daarom ook in bij de supermarkt of bemande tankstations langs de snelweg. Blikjes en flesjes mogen bij elkaar worden ingezameld. Ook zijn er nog duizenden innamepunten waar de blikjes gedoneerd kunnen worden. Dat statiegeld wordt dan overgemaakt aan een goed doel of de inzamelende sportvereniging. Je kunt een statiegeldblikje inleveren als het statiegeldlogo op het blikje staat en het blikje een scanbare barcode heeft, om de barcode goed te kunnen lezen moet het blikje zoveel mogelijk ongedeukt zijn.  

Wat levert statiegeld op blik straks op? 

Statiegeld op blik heeft, net als statiegeld op plastic en glas, als doel om afval beter gescheiden in te zamelen, zodat het daarna makkelijker hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes. Ook zul je straks op straat hoogstwaarschijnlijk veel minder blikjes tegenkomen in het zwerfafval. De verwachtingen voor statiegeld op blikjes zijn hoog: vanaf 2024 is het doel om jaarlijks 90% van alle 2,5 miljard in Nederland op de markt gebrachte drankblikjes in te zamelen.  

Meer over statiegeld op blik? 

Kijk dan op de website van Statiegeld Nederland. Daar vind je meer informatie en achtergrond over dit nieuwe statiegeldsysteem.