Plastic hoort niet in de natuur thuis: het is schadelijk voor bloemen, planten, bomen, dieren en onszelf. Daarom ontstaan er steeds meer initiatieven om plastic te voorkomen en terug te dringen. En initiatieven om je erop te wijzen. Zo herken je sinds juli 2021 verpakkingen die plastic bevatten aan het rood-blauwe logo met de dode zeeschildpad.

Schadelijk voor natuur, dier en mens

Van al het plastic dat we gebruiken, belandt maar liefst 43% in zee. Daar is het schadelijk voor het zeeleven. Zo stikken zeeschildpadden in stukjes plastic en raken ze verstrikt in afgedankte visnetten. Uiteindelijk is die plastic soep ook schadelijk voor onszelf, omdat we plastic binnenkrijgen via voedsel dat we uit de zee halen. Gemiddeld krijgen we elke week 5 gram plastic binnen. We eten dus ongeveer een creditcard aan plastic per week.

Rood-blauw logo op verpakkingen

Het logo met de schildpad vind je onder andere op drinkbekers. Zo weet je dat de drinkbeker (deels) plastic bevat en kun je ervoor zorgen dat de drinkbeker op de juiste manier wordt weggegooid. Nog beter is het natuurlijk om afval te voorkomen door bijvoorbeeld je eigen herbruikbare drinkbeker overal mee naar toe te nemen.

Meer weten?

Bekijk hieronder de video van Milieu Centraal.