Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Anke Hazeleger ontdekte dat sporten en zwerfafval opruimen prima tegelijk kan. Inmiddels is haar hobby ‘ploggen’ uit de hand gelopen: met de gemeente en meer dan 160 vrijwilligers maakt ze De Bilt een stukje schoner én sportiever. Wat is ploggen precies? En welke tips heeft ze voor supporters en gemeenten die ook de strijd met zwerfafval willen aangaan?

Snorkelen als startpunt

“Wat een mooie snorkelduik in Egypte had moeten worden, viel toch een beetje in het water toen ik zag hoeveel zwerfafval er in de zee lag”, vertelt Anke. “Zo zonde van dat prachtige water en de dieren en planten die erin leven! Daardoor besefte ik hoe belangrijk het is dat zwerfafval opgeruimd wordt.” Later in het Julianapark in Utrecht voegde ze de daad bij het woord. Tijdens een hardlooprondje raapte ze al rennend zwerfafval op. “Toen ontdekte ik dat hardlopen en zwerfafval opruimen makkelijk tegelijk kan. Het geeft je extra voldoening én je doet iets goeds voor je omgeving.” Anke kwam er pas later achter dat hetzelfde idee ook al in Zweden bestaat: ploggen, een samenvoeging van de Zweedse werkwoorden plocka upp (oprapen) en jogga (joggen).

Van pilot naar professionele organisatie

Toen Anke voor haar traineeship sociaal ondernemen een crowdfunding opstartte, zag ze potentie in het samen rennend zwerfafval ophalen. “Mensen betaalden 10 euro om mee te doen. Ook schakelde ik mijn hardloopclubje in. Samen raapten we al snel 60 kilo zwerfafval op. Het clubje vroeg direct wanneer we weer gingen!” Ook kwam Anke in contact met gemeente De Bilt. De gemeente omarmde het initiatief en helpt Anke bij het uitbouwen van wat nu Plog it Up De Bilt heet. Plog it Up heeft nu 160 vrijwilligers die regelmatig ploggen of plandelen, de wandelversie van ploggen. Anke wordt door de gemeente zelfs ingeschakeld om op scholen gastlessen over zwerfafval te geven. “Heel leuk om kinderen nu al dat stukje bewustwording mee te geven. Hopelijk gooit hun generatie straks afval weg waar het hoort: in de prullenbak.” 

Erkenning en uitbreiding

De samenwerking met de gemeente werd in juni beloond met een Afvalfonds Verpakkingen Award. Ook GoClean, een community die zich met data inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken, maakt deel uit van deze samenwerking. “We kregen de prijs in de categorie ‘Beste samenwerkingsinitiatief om zwerfafval terug te dringen’. Een mooie erkenning voor ons werk!” En nu? Anke hoopt dat meer mensen en gemeenten zwerfafvalinitiatieven gaan opstarten. “Begin gewoon met zwerfafval opruimen in je eigen straat, gezellig met vrienden, familie of buren. Bijvoorbeeld tijdens World Cleanup Day. En gemeenten adviseer ik een enthousiaste ambassadeur in te schakelen die makkelijk voor inwoners benaderbaar is. Eigenlijk iemand zoals ik! Maar voorlopig blijf ik bezig voor De Bilt om daar de omgeving zo schoon en sportief mogelijk te maken.”

Ook gezellig zwerfafval opruimen met vrienden of familie? Meld nu je actie aan op onze schoonkaart!

Meld je aan

Meer over het werk van Anke

Op de website van Sportief in het Groen lees je meer over Plog it Up De Bilt en al het andere werk dat Anke doet voor een schone en opgeruimde omgeving.