Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Duurzaamheid staat bij alle gemeenten hoog op de agenda. Met ergens bovenaan als ambitie de reductie van CO₂. Het plaatsen van vulgraadsensoren in afvalbakken scheelt 20 tot 30 procent aan rijbewegingen. 

Door te voorspellen wanneer afvalbakken vol raken en een efficiëntere routeplanning kunnen gemeenten rijbewegingen en uitstoot van CO₂ aanzienlijk terugbrengen. Ook geeft dit een besparing in kosten en tijd. En de toepassing voor afvalbakken scheelt een hoop ergernis. Voor veel gemeenten en burgers zijn zwerfafval en vervuilde, overvolle vuilnisbakken een doorn in het oog. 

Vulgraadsensor in afvalbakken 

Hoe werkt de vulgraadsensor in afvalbakken precies? De sensor meet periodiek hoe vol de afvalbak zit en stuurt een bericht naar de afvaldienst als deze bijna vol zit en geleegd moet worden. Op deze manier voorkomen de vulgraadsensoren onnodige ritjes naar afvalbakken die niet vol zitten. De sensoren zijn uit het zicht in iedere boven- en ondergrondse afvalbak te plaatsen. Ze werken op een draadloos oplaadbare accu met een accuduur tot zeven jaar. 

Amersfoort, Harderwijk en Tilburg 

Gemeenten zoals Amersfoort, Harderwijk en Tilburg maken al gebruik van het slimme systeem van afvalbakken met sensoren. Sommige bakken zijn elke dag vol, maar sommige worden bijna nooit gebruikt. Van deze locaties kunnen afvalbakken dan worden weggehaald of verplaatst naar drukker bezochte plekken. “We zien precies hoe vaak afvalbakken geleegd moeten worden”, aldus Koen Pubanz, IT-projectmanager van de gemeente Amersfoort. “In winkelgebieden is dat dagelijks. Maar in andere gebieden, zoals parken, hoeft het maar één keer in de drie dagen. De onderaannemer checkt ’s ochtends via zijn iPad welke bakken vol zitten en plant daar de route op.” 

Het gebruik voorspellen 

De vulgraad van afvalbakken in de openbare ruimte is te voorspellen door factoren als weer, neerslag, temperatuur en de dagen van de week. Bij warm weer gaan er minder mensen naar het winkelcentrum en in het weekend gaan er meer mensen naar een park, natuurgebied of voetbalveld. En als het woensdagmiddag regent zijn er minder kinderen, ouders en jongeren die in een speeltuin wat lekkers eten. Ook metingen uit het verleden neemt het systeem mee. De voorspellende functionaliteit geeft inzicht in piekmomenten die te verwachten zijn en helpt de afvaldienst hierop te anticiperen door het aanbieden van een aangepaste route voor het legen van de afvalbakken. Het systeem voorspelt de vulgraad voor veertien dagen vooruit en stelt elke dag de voorspelling bij. Voor elke afvalbak. 

Berekening CO₂-reductie per gemeente 

Elke gemeente kan de vermindering van rijbewegingen en de reductie van CO₂ op voorhand laten doorrekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke situatie van een gemeente. “Ook hebben we de totale vermindering van de CO₂-uitstoot en de klimaatimpact onderzocht”, vertelt Robin Schapink van Flexyz, het bedrijf achter de oplossing van de vulgraadsensoren in afvalbakken. “Zo kunnen we op prullenbakniveau voorspellen hoe de oplossing invulling kan geven aan de gestelde klimaatdoelen van de gemeenten.”