Amstel Gold Race en Supporter van Schoon samen in kopgroep voor zwerfafvalvrije race

Minder zwerfafval rondom het parcours van de Amstel Gold Race. Daarvoor strijdt de organisatie van de populairste fietstocht van Nederland met Supporter van Schoon tijdens de 58e editie die komend weekend plaatsvindt. De partijen slaan - net als vorig jaar - de handen ineen om het wielerevenement opgeruimd te laten verlopen. Het doel is om de omgeving na het evenement net zo schoon te hebben als ervoor.

Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact, zet zich met de organisatie van de Amstel Gold Race in om bezoekers hun afval netjes te laten weggooien. Dit met communicatie richting deelnemers en bezoekers. Er worden borden langs de route gezet die verduidelijken waar afval kan worden weggegooid en afvalbakken zijn voorzien van iconen en tekst. Net als in 2023 is een ‘cleanteam’ actief, dat de omgeving schoonhoudt. Dit team is met mobiele wagentjes en bakfietsen aanwezig op de looproute van het station naar het evenemententerrein. Ook Statiegeld Nederland, net als Supporter van Schoon onderdeel van Verpact, is aanwezig bij het Limburgse wielerfeest. 

Al jaren is consequente afvalinzameling een speerpunt

Leo van Vliet, koersdirecteur van de Amstel Gold Race, zegt: “Wij zijn heel blij met de samenwerking met Supporter van Schoon. Hun standpunten passen heel goed bij onze visie en ons beleid. Al jaren is consequente afvalinzameling één van de speerpunten. Naast goede communicatie naar al onze deelnemers, ondernemen we ook zelf de nodige acties met bijvoorbeeld speciale inzamel- en opruimploegen op het parcours. Sinds de start van onze samenwerking met Verpact in 2023 verbeteren en verfijnen we deze acties nog meer.”  

 Bewustwording en gedragsverandering

Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact: “Voor ons is afval scheiden en statiegeldverpakkingen inleveren een no-brainer, maar ik snap dat je daar niet altijd aan denkt wanneer je langs de weg staat om aan te moedigen. En daar brengen wij verandering in. Zo werken we samen toe naar een evenement zonder zwerfafval en kunnen we verpakkingen weer gebruiken als grondstof voor nieuwe verpakkingen.” 
  
De Amstel Gold Race is de laatste decennia uitgegroeid tot hét complete wielerweekend van Nederland. Het weekend trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de regio. Zaterdag 13 april fietsen 15.000 recreanten hun eigen toerversie van de Amstel Gold Race. Vrijdag 12 april halen veel deelnemers hun startnummer op, wat de aftrap voor het weekend inluidt. Op zondag 14 vindt de Nederlandse wielerklassieker plaats met start in Maastricht en finish in Valkenburg. Sinds 2017 wordt er een Amstel Gold Race voor mannen en vrouwen verreden.