Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

De start van de Winkelgebiedenaanpak in winkelcentrum Broekvelden in Bodegraven-Reeuwijk kondigden we afgelopen juli aan. Inmiddels boekt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk goede resultaten met het stappenplan van Nederland Schoon. Winkeliers, een welzijnsorganisatie en omwonenden werken samen en gebruiken slimme middelen om te zorgen dat meer afval in bakken belandt.  

Samenwerking aangejaagd 

“In ons kleine winkelcentrum Broekvelden zijn we dit voorjaar gestart met de aanpak van Nederland Schoon”, vertelt Karin Aartman, lid van het Team Schoon & Afval binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. “Daar lag in vergelijking met andere winkelgebieden veel meer zwerfafval. In de voorbereidende fasen hebben we vooral de samenwerking aangejaagd. Dat is goed gelukt: alle ondernemers van het winkelcentrum haakten aan, net als de beheerder van de naastgelegen sporthal, welzijnsorganisatie SAM die er om de hoek een buurthuis heeft en een aantal enthousiaste omwonenden. Die waren ook allemaal bij de officiële aftrap op 30 september.” 

Krentenbollen, kaas en worst 

“Bij die opschoonactie zag je goed de onderlinge dynamiek en energie”, meent Karin. “Het buurthuis werd de verzamelplek, de snackbar serveerde koffie, de bakker zorgde voor krentenbollen, de slager voor plakjes worst en de supermarkt voor blokjes kaas. Buurtbewoners pakten letterlijk de handschoen op en maakten een rondje met grijpers en vuilniszakken.” Wethouder Robin Kersbergen over die dag: “Dit was een mooi voorbeeld van inspireren en faciliteren. Als gemeente kunnen we extra afvalbakken plaatsen, posters ophangen en partijen om tafel krijgen. Maar uiteindelijk wordt de openbare ruimte pas echt schoon als inwoners zich er druk om maken. Onze taak is vooral het belang van een schone leefomgeving blijven benadrukken.”  

Een vrolijke kinderstem 

Karin vult aan: “Dat winkeliers afvalbakken hebben geadopteerd en zelf vaker de bezem pakken, is fantastisch. We zijn ook heel blij met de actieve Supporters van Schoon in de buurt. Het is aan ons om het voor de andere buurtbewoners en het winkelpubliek zo leuk en makkelijk mogelijk te maken om ook hun steentje bij te dragen. Dat doen we bijvoorbeeld met teksten op stoeptegels en pratende afvalbakken in het winkelcentrum. Gooi je wat in zo’n bak, dan hoor je een vrolijke kinderstem ‘dankjewel’ zeggen. En de komende tijd ook ‘fijne feestdagen!’. Het is letterlijk de stem van de nieuwe generatie die bezoekers beloont als ze hun afval netjes weggooien en zo helpen om de omgeving schoon te houden.” 

 Extra luikje voor zwerfafval 

“Zulke creatieve innovaties helpen om zwerfafval onder de aandacht te houden”, reageert wethouder Kersbergen. “Een andere vondst is het extra luikje voor zwerfafval bij ondergrondse restafvalcontainers. Daardoor is die container zonder toegangspas als afvalbak te gebruiken. Een op de drie containers in onze gemeente heeft nu zo’n luikje. Die aanpassing helpt bewoners om hun buurt schoon te houden. En we maken hiermee slim gebruik van de overcapaciteit van zo’n container. Het kost dus niets extra. Dat is voor een gemeente die op de kleintjes moet letten ook belangrijk.” Karin besluit: “Met alles wat er in en rond Broekvelden gebeurt, zien we het schoner worden. Dat winkelcentrum was het slechtste jongetje van de klas en is nu een ijverige leerling. Dat hopen we binnenkort ook in meetresultaten terug te zien.” 

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk zwerfafvalkraam

Zelf werk maken van je winkelgebied? 

Wil je ook een winkelgebied in je gemeente aanpakken? Neem dan contact op met Vincent Breedveld via vbreedveld@nederlandschoon.nl of kijk op de speciale themapagina over schone winkelgebieden. Daar vind je ook een duidelijk Plan van Aanpak met stappen om de lokale samenwerking te stimuleren.  
 

 Naar winkelgebiedenaanpak
 
 

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.