Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Gemeente Leiden introduceerde vandaag haar nieuwe to-go statiegeldbeker. Vanaf 1 juli 2023 mogen to-go wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer gratis worden uitgegeven. Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of toe te staan dat consumenten zelf herbruikbare verpakkingen meenemen. Als eerste gemeente in Nederl Leiden'-beker voor dranken to-go. De beker kan op diverse locaties in de stad worden gebruikt en ingeleverd. De beker werd onthuld door wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur), centrummanager Gijs Holla en Elise Mooijman van Stichting Nederland Schoon.

 

Afvalvrij bekersysteem 

Directeur a.i. Ingrid Goethart van Nederland Schoon is blij met de invoering van de statiegeldbeker in Leiden: “Wij zetten ons vanuit Nederland Schoon dagelijks in voor een schoner Nederland. Leiden is een van de koplopers wat betreft zwerfafvalpreventie en daarmee écht een Supporter van Schoon. Zo heeft Leiden tijdens een groot evenement als het Leidens Ontzet als eerste gemeente in Nederland statiegeldbekers ingezet. Samen met hen hebben wij dit praktijkvoorbeeld vertaald naar de zwerfafvalaanpak ‘Afvalvrij bekersysteem’. Al het afval dat je voorkomt, hoef je ook niet op te ruimen. Met het gebruik van statiegeldbekers, of je eigen to-go statiegeldbeker, draag je bij aan een schoon Nederland.”

Lancering Liever in Leiden-beker

De Liever in Leiden- beker werd vandaag geïntroduceerd door wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur), centrummanager Gijs Holla en Elise Mooijman van Stichting Nederland Schoon.

V.l.n.r. Elise Mooijman, Rien Borgman, Gijs Holla, Yvonne van Delft. 

Liever in Leiden: de campagne

Er is gekozen voor een beker met een Leids uiterlijk dat aansluit bij Liever in Leiden; de campagne die laat zien dat lokaal winkelen niet alleen leuker is, maar ook veel beter voor de stad.

Gratis koffie

Tijdens de lancering konden bezoekers die kozen voor de to-go statiegeldbeker tussen 13:00 en 14:30 gratis koffie halen bij een van de aangesloten ondernemers.

Samen één statiegeldsysteem

Bezoekers en bewoners kunnen in Leiden met deze statiegeld to-go beker gemakkelijk hun koffie of thee drinken zonder afval te veroorzaken. Bij aankoop van een drankje wordt 1,- euro statiegeld betaald. Als je de beker inlevert bij een van de aangesloten ondernemers (Borgman&Borgman, Café Abel, Vooraf en Toe, Bar Lokaal en De Stal) krijg je je euro weer terug. Het centrummanagement Leiden, zorgt voor de praktische uitvoering.  

Inspirerend voor andere steden

Staatssecretaris Vivianne Heijnen noemt Leiden een inspirerend voorbeeld voor andere steden. “Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Dat kan en moet anders! Veel ondernemers zijn hier gelukkig al goed mee bezig en komen met innovatieve ideeën. Zo ook in Leiden. Hier maken ze met de introductie van de handige Leidse to-go statiegeldbeker de ommezwaai naar herbruikbaar. Het is daarmee een mooi voorbeeld voor andere steden. Zo zetten we samen stappen om onze planeet netjes achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen.” 

Liever in Leiden 

Centrummanager Gijs Holla: “We hebben er speciaal een Leidse beker onder de vlag van Liever in Leiden van gemaakt zonder bijkomende kosten voor ondernemers. Als Centrummanagement moedigen we met Liever in Leiden consumenten aan bij Leidse winkels te kopen en direct bij Leidse horeca te bestellen. Zo blijft Leiden ook in de toekomst de prachtige en levendige stad waar we zo trots op zijn.” 

KOPlopers 

De Liever in Leiden-beker maakt deel uit van een bredere KOPloper aanpak. Met deze aanpak helpt de gemeente ondernemers om de landelijke wetgeving toe te passen door hen te informeren en adviseren over de omschakeling van wegwerp naar hergebruik. Hoe meer partijen er aansluiten hoe beter. Daardoor wordt het straks mogelijk om op steeds meer plekken de herbruikbare to-go beker in te leveren. En wordt zwerfafval voorkomen; want Leiden is Supporter van Schoon! 

Wethouder Yvonne van Delft: “Ik ben enorm trots op alle KOPlopers (kantoren, horeca, sport- en studentenverenigingen) die al de overstap naar herbruikbaar hebben gemaakt! Zo zet Leiden weer een stap richting een duurzamer Leiden.” 

Meer informatie 

Op www.gagoed.nl/leidse-koplopers staat meer informatie over de Single Use Plastic wetgeving én concrete voorbeelden van organisaties die de stap naar herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen al hebben gemaakt.