Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Ter ere van het honderdjarig bestaan van gemeente Waalre maakten leerlingen van meerdere basisscholen uit de gemeente een bankje van plastic afval.

Kunstenaar Kees van den Boogaart, gezicht van de stichting Sparkling Plastic, begeleidde de kinderen daarbij. Stichting Sparkling Plastic laat mensen experimenten met plastic afval en creëert daarmee bewustwording over de mogelijke toepassingen van dit materiaal.

Speciale techniek

De basisschoolleerlingen begonnen met het verzamelen van plastic om het vervolgens te sorteren op kleur én type. Bij elkaar was er 200 kilo plastic nodig voor het maken van deze bank. Na het sorteren werd het plastic kapot gestampt en in een machine geshredderd tot granulaat. De kleine snippers plastic die eruit kwamen werden omgevormd tot een balk waaruit de bank is opgebouwd.

Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant

Bewustwording

“De leerlingen zijn er heel enthousiast over”, vertelt kunstenaar Kees van den Boogaart. “Wat wij bij meerdere projecten zien is dat ze echt iets maken wat ze veel later nog terug kunnen zien, en dat vinden ze heel leuk. De bank is namelijk zo gebouwd dat het steeds opnieuw gerecycled kan worden. Dit komt omdat bij deze bank, in tegenstelling tot andere banken, de kleur én het type plastic gescheiden wordt waardoor het opnieuw recyclen heel makkelijk is.”

Inmiddels is het bankje officieel geopend door de burgemeester van gemeente Waalre en konden ook de kinderen het bankje, waaraan ze hard gewerkt hebben, voor het eerst bewonderen. Het bankje is geplaatst bij het Huis van Waalre.