In de Stadsbossen van Almere is vandaag de 22e editie van de Landelijke Opschoondag officieel afgetrapt. De Landelijke Opschoondag, die officieel gepland staat op zaterdag 23 maart, wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon). Ook Staatsbosbeheer was betrokken bij deze kick-off. 

Zo’n 60 geïnteresseerden en betrokkenen kwamen naar het groengebied rondom de stad. Ze konden luisteren naar toespraken van Hester Klein Lankhorst (algemeen directeur van Verpact), Amy Zeeman (boswachter bij Staatsbosbeheer) en Jesse Luijendijk (wethouder Natuur bij Gemeente Almere). Uiteraard staken de aanwezigen de handen zelf ook uit de mouwen. De deelnemers gingen met vuilniszakken en handschoenen het bos in om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen. Dit resulteerde binnen een uur in het ophalen van maar liefst 23 volle vuilniszakken met zwerfafval.  

 

V.l.n.r Jesse Luijendijk, Riena Tienkamp, Amy Zeeman, Hester Klein Lankhorst © Sandra Uittenbogaart

 

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Verpact, is blij met de opkomst en opbrengst: “Vandaag hebben we laten zien hoe het er morgen in heel Nederland aan toe gaat. Met een kleine groep hebben we een groot verschil gemaakt. En morgen gaan tienduizenden mensen de straat op, dus dan is Nederland echt lenteklaar.” Wethouder Jesse Luijendijk vult aan: “Het is belangrijk om stil te staan bij het probleem van zwerfafval en de impact van ons gedrag op het milieu. Ik ben dan ook trots dat ik vandaag het startsein voor de Landelijke Opschoondag mocht geven!” 

De Landelijke Opschoondag groeit al jaren in populariteit. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 Nederlanders er weleens aan mee heeft gedaan. Inmiddels hebben al ruim 38 duizend mensen aangegeven een straat, stuk bos, park of watertje op te schonen. Aanmelden voor de Landelijke Opschoondag kan nog steeds!

Meld je aan