Nederland Schoon wil in samenwerking met kauwgomproducenten jongeren stimuleren om gebruikte kauwgom netjes in de prullenbak te gooien en lanceert daarom de campagne: ‘Kauwgom? Mik ‘m erin!’. De campagne trapt af met een kauwgom collecte contest: drie middelbare scholen in Amsterdam, Eindhoven en Groningen gaan voor 66 dagen de strijd aan om de meeste kauwgom in te zamelen. De school die de meeste kauwgom netjes heeft weggegooid, wint een prijs voor de hele school.  

Vervelend hè, kauwgom onder je schoen? 

Jaarlijks belandt veel uitgekauwde kauwgom op de grond. Daar wil Nederland Schoon verandering in brengen. De campagne ‘Mik ‘m erin’ start op een ludieke manier met enorme ‘plakmatten’ voor de ingang van drie middelbare scholen: Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam, Gomarus College in Groningen en Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. De plakmatten kleven net zo vervelend als vers uitgekauwde kauwgom op straat.  

Ingrid Goethart, directeur a.i. Nederland Schoon: “Mensen zien pas in dat iets een probleem is als ze zelf hebben ervaren hoe vervelend het is. Met deze actie willen we scholieren door heel Nederland laten voelen hoe vervelend het is om kauwgom die op de grond werd gegooid onder je schoen te hebben.” 

Kauwgom collecte contest  

De ludieke plakprank markeert de aftrap van de ‘kauwgom collecte contest’: welke school gooit het grootste gewicht aan gebruikte kauwgom netjes weg? Hiervoor worden speciaal ontworpen kauwgom collectebussen op de scholen geplaatst. De contest duurt 66 dagen; zolang duurt het gemiddeld genomen om nieuw gewoontegedrag aan te leren. De school die in 66 dagen tijd de meeste kauwgom netjes heeft weggegooid wint. 

Goethart: “Naast de plakprank en kauwgom collecte contest op scholen, zetten we andere middelen in zoals voetstapjes richting speciale kauwgom afvalbakjes en posters die het juiste gedrag onder leerlingen stimuleren. Bij aantoonbare gedragsverandering gaan we deze aanpak om kauwgom op de juiste manier weg te gooien ook aanbieden aan andere scholen.”  

Mik ‘m erin! 

Kauwgom geeft een frisse adem, maar uitgekauwde kauwgom op straat oogt een stuk minder fris. Voor gebiedsbeheerders is het lastig en duur om kauwgom van de straat te verwijderen omdat hier speciale apparaten voor nodig zijn. Daarnaast nodigt een uitgekauwd kauwgompje op straat uit om de volgende daar ook weg te gooien. Genoeg redenen om er een gewoonte van te maken om kauwgom na het kauwen in de afvalbak te mikken.  

Meer informatie?

Wil je meer weten over de campagne ‘Kauwgom? Mik ‘m erin!’? Neem dan een kijkje op kauwgom-mik-m-erin