Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Emilio Weerman (9) uit Emmerhout werd onlangs onderscheiden met een jeugdlintje voor zijn inzet tegen zwerfafval. Hij en vijf andere jonge helden kregen een lintje als blijk van waardering voor hun goede daden en positieve bijdrage aan de samenleving.

Emilio begon bij de bso met het opruimen van zwerfafval op het speelplein, voordat hij ging spelen. Zijn enthousiasme voor deze bezigheid groeide al snel, waardoor hij het vaker wilde doen. Via de wijkwijzer in Emmerhout, ontving Emilio een eigen grijper van de gemeente. Hiermee gaat hij al anderhalf jaar lang regelmatig alleen of met vrienden op pad om afval op te ruimen, weer of geen weer. Hij doet dit helemaal uit zichzelf en is er erg trots op.

Jaarlijkse uitreiking

De jaarlijkse uitreiking van de jeugdlintjes vond plaats in het stadion van FC Emmen. Deze onderscheidingen worden toegekend aan kinderen en jongeren die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor anderen en zo een significante impact hebben gehad op de samenleving.

Verrassing

De gemeente nodigde verschillende klassen van diverse scholen uit voor een persconferentie in het Emmer voetbalstadion. Hier kregen scholieren, waaronder Emilio, de kans om vragen te stellen aan de voetbalspelers Jeff Hardeveld en Ben Scholte. Ook burgemeester Eric van Oosterhout was aanwezig, hij trad op als ceremoniemeester.
Na de vragenronde veranderde de burgemeester plotseling van onderwerp. De reden waarom deze specifieke klassen waren uitgenodigd werd duidelijk: onder hen bevonden zich de zes jonge helden die een jeugdlintje ontvingen voor hun bijzondere daden. Burgemeester Van Oosterhout riep één voor één de zes helden naar voren, waaronder Emilio.

Foto: Guido Hansman

Lintje en gouden grijper

Emilio nam het welverdiende jeugdlintje in ontvangst en kreeg als extraatje een gouden grijper van de zwerfafvalcoördinator van de gemeente. De jury over Emilio: 'Door jouw maatschappelijke betrokkenheid ben jij een echte held. Het is fantastisch dat jij je zo verantwoordelijk voelt om de wijk schoon te houden en echt actie onderneemt om het op te ruimen. Velen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Daarom vinden wij dat jij een jeugdlintje verdient.'

Foto: Guido Hansman

Gastlessen

Emilio zit in groep 5 op basisschool Kristalla, waar ze erg trots op hem zijn. De school heeft dankzij Emilio besloten actie te ondernemen tegen zwerfafval door gastlessen te organiseren en een opruimactie te plannen. Ook basisschool de Kubus gaat aan de slag met de strijd tegen zwerfafval.