Afval is waardevol, vinden de inwoners en ondernemers van Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Daarom heeft gemeente Waalwijk hen gevraagd zelf te vertellen over hoe bewust ze met afval omgaan. Het resultaat: een succesvolle themacampagne ‘Afval is waardevol’. Met de campagne won de gemeente de Afvalfonds Verpakkingen Award. 

Inspirerende verhalen 

Oud brood omtoveren tot een heerlijke maaltijd of kledingruilavonden voor vriendinnen. Er kwamen allerlei verhalen los bij de inwoners en ondernemers van gemeente Waalwijk toen ze werden geïnterviewd voor de campagne ‘Afval is waardevol’. Met hun verhalen laten de Waalwijkers zien hoe zij zelf bewust met afval omgaan door het te scheiden, hergebruiken of recyclen. De verhalen werden verteld via artikelen en video’s en gedeeld via zoveel mogelijk on- en offline gemeentekanalen. En werden in aangepaste vorm gedeeld via de buurt-app Hoplr, huisafvalwagens en de AfvalWijzer-app. Ook werden video’s ingezet van afvalverwerkers waarin inwoners daadwerkelijk konden zien wat er met hun afval gebeurt en wáárom het zo belangrijk is om afval te scheiden. 

Kleinere kloof 

Dat juist inwoners en ondernemers zélf hun verhaal deden, was de stap voor inwoners kleiner en toegankelijker om zelf aan de slag te gaan. De gemeente kreeg van andere inwoners terug dat ze na het lezen en zien van de interviews hun afval beter gingen scheiden. En na de themamaand zwerfafval meldden zich meer dan 60 nieuwe zap’ers (zwerfafvalpakkers) aan. 

Afvalprijs 

De succesvolle campagne bleef niet zonder prijs. Gemeente Waalwijk won de Afvalfonds Verpakkingen Award. De jury roemde in haar rapport de inspirerende en positieve aanpak. Uit het juryrapport: “Gezichten in beeld maakt het persoonlijk, ‘dichtbij’ en daardoor sterk.” Verder vond de jury het een goede zaak dat de gemeente de verwerkers bij de campagne betrok door ze te laten uitleggen wat er met ons afval gebeurt. 

Ook een succesvolle campagne? Laat het ons weten! 

Via onze kanalen delen we regelmatig succesvolle initiatieven voor het voorkomen of opruimen van zwerfafval. Zo inspireren we samen andere gemeenten en maken we ze hopelijk een stukje schoner. 

Deel je campagne met ons