Wegwerpbekers voor koffie zijn lastig te recyclen. Het plastic laagje dat de kartonnen bekers waterdicht maakt, maakt het recyclebedrijven moeilijk. En we gebruiken met z’n allen miljoenen van deze bekers. We doen er beter aan om onze favoriete koffiebeker steeds opnieuw te gebruiken. In binnen- en buitenland verzamelden we vijf goede initiatieven om hergebruik te stimuleren.  

1 De Billie Cup uit België  

In België kunnen liefhebbers van koffie, frapuccino’s, thee en smoothies op tientallen plaatsen een bijzondere beker krijgen én inwisselen. Voor deze Billie Cup betalen ze één euro statiegeld. Die ze dus terugkrijgen bij inlevering. De Billie Cup is een goed herbruikbare beker van 100% recyclebaar polypropyleen. Horeca, bedrijven en gemeenten zijn partners dit in initiatief van twee bevlogen Belgische waste warriors.   

2 Cup movement in Glasgow  

Van de 95 miljoen wegwerpbekers die inwoners en bezoekers van Glasgow gebruiken, belandt 96% op straat, op stortplaatsen of in de verbrandingsoven. Maar 4% krijgt een tweede leven. De stadsbrede samenwerking Cup Movement moet daar verandering in brengen. Bedrijven, organisaties en overheidsinstanties zochten elkaar op om in een eerste fase voor bewustwording te zorgen. Onder meer met opvallende inzamelbakken en korting in horecazaken voor gebruikers van herbruikbare bekers. Gezien de resultaten in de eerste fase startte de Cup Movement meteen met een vervolg.    

3 Grab Your Cup in Manchester  

In Manchester gebruikte Hubbub, bedenker van krachtige milieucampagnes, muziek om mensen te bewegen tot hergebruik van hun koffiebeker. Ze strikten Huey Morgan van de Fun Lovin’ Criminals voor de aanstekelijke radiojingle Grab Your Cup. Die jingle kreeg samen met een stickeractie in koffietentjes en een levensgrote mascotte van een herbruikbare beker veel aandacht. Nodig, vonden ze, want hoewel 96% van de koffiedrinkers in Manchester een herbruikbare beker bezit, neemt maar één op de zes die mee bij een bezoek aan een koffiebar.   

4 Recup in Duitsland 

Met meer dan 10.600 uitgiftepunten is Recup het grootste systeem voor herbruikbare bekers met statiegeld in de Duitse horeca. De volledig recyclebare beker is er in drie maten en is geschikt voor alle warme dranken. Horecazaken en bedrijfsrestaurantsmaken ze eenvoudig schoon in hun bestaande afwasmachines. Elke Recup neemt in zijn levensduur de plaats in van duizend wegwerpbekers. In vervolg op het succes ervan hebben de makers ook de Rebowl ontwikkeld. Deze herbruikbare bakjes zijn bedoeld voor het bewaren en transporteren van koude en warme gerechten. In restaurants vervangen ze de wegwerpvarianten.  

5 Cup for Life in Nederland  

In Nederland staken Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu en circulaire aanjager Enviu de koppen bij elkaar voor het transitieprogramma Mission Reuse. Het doel: herbruikbare verpakkingsoplossingen voor iedereen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar maken. Onderdeel daarvan is de missie Cup for Life, waarmee de initiatiefnemers jaarlijks drie miljard koffiebekers van de straat willen houden door middel van herbruikbare koffiebekers. Twee pilots met een statiegeldsysteem bij horeca-ondernemers in Utrecht en Doorn leverden veelbelovende cijfers en inzichten op.