Kauwgom belandt regelmatig op straat en met een beetje pech onder je schoen! Dat is vies, duur om te verwijderen van de grond en slecht voor de natuur. Daarom zijn Nederland Schoon en een aantal kauwgomproducenten de campagne ‘Kauwgom? Mik ‘m erin!’ gestart. Met een aftrap op middelbare scholen om jongeren te stimuleren kauwgom goed weg te gooien.

De campagne ‘Kauwgom? Mik ‘m erin’ startte met enorme ‘plakmatten’ voor de ingang van drie middelbare scholen in Amsterdam, Eindhoven en Groningen. De plakmatten zijn een soort van ‘plakprank’, omdat ze net zo vies kleverig zijn als vers uitgespuugde kauwgom en de scholieren hierover naar binnen lopen. De campagne laat zo op ludieke wijze voelen hoe vervelend kauwgom als zwerfafval is. Voortaan gooien de scholieren hun kauwgom in de afvalbak. De school die in 66 dagen de meeste kauwgom netjes heeft weggegooid, wint een voetbaltafel.

‘Kauwgom? Mik ‘m erin’

Rinze van der Born van Nederland Schoon, vertelt over wat de campagne inhoudt. “Naast de plakmatten en de kauwgom collecte contest op scholen, zetten we andere middelen in zoals voetstapjes richting speciale kauwgom afvalbakjes en posters die het juiste gedrag onder leerlingen stimuleren. Bij aantoonbare gedragsverandering gaan we deze aanpak om kauwgom op de juiste manier weg te gooien ook aanbieden aan andere scholen.”

Weggooien in de afvalbak

“Dat kauwgom op straat belandt is erg jammer”, zegt Rinze: “Voor bijvoorbeeld scholen en gemeenten is het lastig en duur om kauwgom te verwijderen, omdat hier speciale apparaten voor nodig zijn. Daarnaast zien we dat schoon, schoonhoudt. Met andere woorden, als er geen kauwgom op straat ligt, zal er minder snel kauwgom op de grond komen. Genoeg redenen om je kauwgom na het kauwen in de afvalbak te mikken. Doe je mee?”

Samenwerken tegen zwerfafval

Iedereen wordt blij van een wereld zonder zwerfafval. Want waar het schoon is, voel jij je gelukkiger en veiliger. Schone straten, pleinen, parken, bossen en stranden zijn ook beter voor het milieu.

Naast deze campagne op middelbare scholen voert Nederland Schoon gesprekken met de openbaar vervoer branche, retailbranche en petrolbranche om ook op verkooppunten aandacht te besteden aan het juist weggooien van kauwgom.